Boligprisene i Norge stabiliserar sig – Utleietopp

Boligpriserna i Norge har nått rekordnivåer, men leieprisene ligger fortsatt på höga nivåer. Utleietopp mener att flera faktorer har drivit priserna uppåt. Enligt Husleie.no’s husleieindex för tredje kvartalet ligger genomsnittshyran för en bostad i Norge nu på 12 487 kronor. Det är en ökning med 4,36 procent jämfört med samma kvartal förra året, men 605 kronor lägre än genomsnittspriset för landet i föregående kvartal.

Husleieindexet för tredje kvartalet 2024 visar att de rekordhöga hyrespriserna har stabiliserat sig. Efter en period med betydande tillväxt ser vi nu tecken på nedkylning på marknaden, särskilt i Oslo där priserna har planat ut. Utleietoppen, Kjetil J. Olsen, säger att marknaden har svalnat något, även om den historiskt sett är den bästa under tredje kvartalet.

I Oslo var genomsnittspriset för att hyra en bostad under det tredje kvartalet 16 013 kronor, en minskning med 0,18 procent jämfört med samma kvartal 2023. I Trondheim har genomsnittspriset ökat med fem procent sedan tredje kvartalet förra året, medan det i Bergen har ökat med 9,6 procent.

Det har blivit mindre lönsamt att äga en sekundärbostad för uthyrning, vilket har fått många fastighetsägare att sälja och därmed minskar tillgången på bostäder. Samtidigt har byggandet av bostäder nästan stannat av på grund av höga räntor och ökade byggkostnader.

Även om optimismen kan komma tillbaka nästa år, tror Utleietoppen att priserna kan fortsätta att stabilisera sig eller minska något. Geir Skogheim, sälj- och marknadsdirektör på Utleiemegleren, ser samma trender på marknaden och förutspår att pristrenden kommer att fortsätta fram till årsskiftet innan priserna kan stiga igen nästa år.

Den flata utvecklingen av priserna beror delvis på att studenterna var tidigt ute för att hitta bostad inför studiestart, vilket ledde till att trycket på hyresbostäder minskade under sommarmånaderna. Detta kan ha bidragit till den nuvarande nedgången vi ser på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version