Frank Jullum kritiserar “meningslös” användning av pengar och tvivlar på att måndagens budget kommer att bidra till räntesänkningar.

Vi har gått från att vara bland de mest produktiva i den västra världen till att vara bland de svagaste länderna i Europa, säger chefsekonomen Frank Jullum på Danske Bank. Han anser att det är dags att ta itu med välfärdsåtgärder som bromsar ekonomin. Produktivitetstillväxten har minskat, även jämfört med euroområdet och USA. Svekkelsen har pågått de senaste 15 till 20 åren, vilket har gjort Norge fattigare.

Frank Jullum menar att regeringen har använt oljepengarna för att göra livet bekvämt istället för att fokusera på ekonomisk tillväxt. Tiltak som barnbidrag och kontantstöd anses vara ineffektiva och dyra. Jullum poängterar att finanspolitiken har konsekvenser för landets välstånd på lång sikt.

Vid presentationen av den reviderade budgeten för 2024 ökade finansminister Trygve Slagsvold Vedum oljepengarna till 418,7 miljarder kronor. Han ansåg att det var ansvarsfullt med tanke på de stora ökningarna i budgeten, bland annat för Ukraina och försvaret.

Frank Jullum tror att den svaga produktivitetstillväxten kan förklara den historiskt svaga norska kronan. Han menar att det är dags att fokusera på att öka ekonomisk tillväxt istället för enbart omfördelning av resurser. Han oroar sig för att kortsiktiga åtgärder, som syftar till att minska arbetslösheten, kan leda till svagare tillväxt på lång sikt.

Oljefondets marknadsvärde har passerat 18 800 miljarder kronor, vilket ger politikerna utrymme att agera. Handlingsregeln, som sätter tak för oljepengeutgifter, betraktas inte som relevant av vissa experter. Förväntningarna är att regeringen kommer att använda oljepengar för att öka ekonomisk aktivitet, men det förväntas inte påverka räntorna direkt.

Analys: Frank Jullum ifrågasätter regeringens användning av oljepengar för att finansiera ineffektiva välfärdsåtgärder istället för att främja ekonomisk tillväxt. Han betonar vikten av att finanspolitiken stöder ekonomisk tillväxt för att undvika långsiktiga negativa effekter på landets ekonomi. Regeringens budgetbeslut kan påverka ekonomins tillväxt och kronans värde, vilket kan ha konsekvenser för individers ekonomiska situation. Det är viktigt att vara medveten om hur politiska beslut kan påverka ens personliga ekonomi och framtida välstånd.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version