I det läckta dokumentet från Finansdepartementet som publicerades av misstag på torsdag eftermiddag framgår det att de förväntar sig en inflation på 3 procent nästa år. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) och finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommer att presentera statsbudgeten för 2025 på måndag. Där förväntar sig regeringen en prisökning på 3 procent nästa år.

Enligt Finansdepartementet är inflationsprognosen känslig för börsen och vanligtvis publiceras detta tal klockan 8 på budgetdagen tillsammans med andra nyckeltal. Inflationsprognosen är något lägre än den som Statistisk sentralbyrå (SSB) hade i sina senaste analyser. De bedömer att KPI-tillväxten år 2025 kommer att vara 3,3 procent.

I den oavsiktliga läckan på torsdag om föreslagna skattesatser för 2025 framgår det också att det inte förväntas några större förändringar i vissa skatter. Bland annat kommer alla alkohol- och tobaksskatter att justeras med cirka 3 procent. Samma gäller för socker. Det finns några små avvikelser, upp eller ner med en decimal. Det kan bero på avrundningar av satserna.

Artikeln med siffrorna från statsbudgeten publicerades på torsdag eftermiddag och togs bort efter att NTB kontaktade Finansdepartementet. Det är varje höst mycket hemlighetsmakeri kring budgetförslaget, dokumenten och siffrorna. Undantagen är de uppgifter som medvetet eller omedvetet lämnas till olika medier innan budgetdagen, ofta av regeringen själv.

Att skattesatser och regeringens förslag till ändringar i inriktning och satser för nästa år oavsiktligt publiceras flera dagar före budgetförslaget ska alltså inte hända.

Analys:
I denna artikel diskuteras Finansdepartementets läckta dokument som avslöjar förväntad inflation på 3 procent nästa år. Det kan påverka priser och ekonomi i landet, samt ge en indikation på framtida ekonomisk tillväxt. Informationen om skattesatser och förändringar i alkohol- och tobaksskatter ger en inblick i regeringens ekonomiska strategier och kan påverka konsumenternas utgifter. Det är viktigt att följa sådana ekonomiska prognoser för att kunna planera och anpassa sig till eventuella förändringar i ekonomin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version