Investeringsexperten: SV hotar statsbudgetet om regeringen flörtar med Sveits-miljardärer

Om regeringen fortsätter att flörta med Sveits-miljardärer kan det påverka om SV kommer att rösta för måndagens statsbudget. Näringsminister Cecilie Myrseth (Ap) uppmanar SV att lugna ner sig.

Finanspolitiska talespersonen i SV, Kari Elisabeth Kaski, är bekymrad över regeringens närmande till skatteparadisen. Sveits-utflyttarna Jens Rugseth och Kjartan Aas har redan uttryckt stark kritik mot regeringen och har ingen tillit till att de kommer att få några incitament att återvända hem när statsbudgetet presenteras på måndag.

Kaski anser att det inte behövs mer flörtande med miljardärerna och att det viktigare att regeringen fokuserar på en aktiv och effektiv näringspolitik för de som väljer att stanna i Norge.

Efter en sur ton mellan Sveits-utflyttarna och myndigheterna, försökte näringsminister Cecilie Myrseth (Ap) att återupprätta relationen genom att välkomna miljardärerna på Gardermoen. Kaski ansåg detta vara onödigt och menade att regeringen behöver stöd från SV för att få godkänt statsbudgetet.

Myrseth uppmanar SV att avvakta med sina bedömningar tills statsbudgetet presenteras på måndag och påpekar att det går bra för norsk näringsliv. Hon vill inte kommentera om regeringen kommer att mjuka upp skattereglerna för att locka tillbaka miljardärerna.

Kaski är inte imponerad av hur miljardärerna beskriver sina fördelar i Sveits och anser att det går bra i Norge även utan deras formuer. Hon betonar vikten av att de allra rikaste bidrar mer till samhället.

Analys:
Artikeln handlar om den politiska situationen i Norge där näringsminister Myrseth försöker få tillbaka Sveits-utflyttare till Norge genom att flörta med dem. SV, genom talespersonen Kaski, är dock skeptiska till detta tillvägagångssätt och betonar vikten av en rättvis beskattning och en aktiv näringspolitik. Diskussionen fokuserar på huruvida det är rätt att mjuka upp skattereglerna för att locka tillbaka miljardärerna och hur detta kan påverka norsk ekonomi och samhället i stort.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version