Equinor blir den nest största aktieägaren i Ørsted, med aktier värda över 26 miljarder norska kronor enligt ett meddelande från företaget. Den danska staten är den största ägaren.

Örsted-aktierna som Equinor nu äger motsvarar cirka 2,5 miljarder dollar, enligt meddelandet. Det motsvarar cirka 26,5 miljarder kronor.

Equinor har nu en ägarandel på 9,8 procent och planerar att öka den till tio procent, förutsatt att det godkänns enligt regelverket för utländska direktinvesteringar.

Equinor-aktien faller omedelbart efter meddelandet om det stora köpet. Kursen är ned 2,6 procent.

Örsted-aktien stiger markant på Köpenhamnsbörsen på måndagen. Klockan 12.10 är kursen upp 5 procent.

Analyserat och förklarat på enkelt språk: Equinor har köpt en stor andel i det danska vindkraftsföretaget Ørsted, vilket har lett till att deras aktier nu är värda över 26 miljarder norska kronor. Detta har påverkat både Equinors och Örsteds aktiekurser. För investerare och allmänheten kan detta innebära olika möjligheter och risker beroende på deras investeringsstrategi och intresse för förnybar energi. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och vara medveten om hur sådana stora affärer kan påverka ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version