“Norska oljegiganten investerar i dansk energiföretag – Equinor äger nu aktier värda över 26 miljarder norska kronor”

Equinor blir nu den näst största aktieägaren i Ørsted enligt ett meddelande från företaget. Den danska staten är den största ägaren.

Marknadsvärdet på Ørsted-aktierna som Equinor nu äger motsvarar cirka 2,5 miljarder dollar, enligt meddelandet. Det motsvarar cirka 26,5 miljarder norska kronor.

Equinor-aktien sjunker omedelbart efter meddelandet om den stora investeringen. Kursen är ned med 2,6 procent.

– Equinor har en långsiktig syn och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en motcyklisk investering i en ledande aktör med en attraktiv portfölj inom havsvind. Exponeringen mot producerande havsvindparker kompletterar Equinors egna portfölj av stora projekt under utveckling, säger Anders Opedal, koncernchef på Equinor.

Ørsted-aktien stiger markant på Köpenhamnsbörsen på måndag. Klockan 12.10 är kursen upp med 5 procent.

Analys:
Den norska oljegiganten Equinor har gjort en stor investering i det danska energiföretaget Ørsted, vilket har gjort dem till den näst största aktieägaren. Detta kan påverka både Equinors och Ørsteds aktiekurser på kort sikt. Equinors långsiktiga strategi och investeringar inom havsvind kan öppna upp nya möjligheter för tillväxt och diversifiering av deras portföljer. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och analysera hur denna typ av investeringar kan påverka ens egna finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version