Minna Höggren – En Smart och Infallsrik Debut inom Kärleksgapet

Det är inte rimligt att anta att människor i Malmö har ett roligare och friare förhållande till sex än resten av Sverige, men ibland undrar jag. Från denna stad i söder har författare som Amanda Svensson, Liv Strömquist, Maria Maunsbach, Tone Schunnesson och Amanda Romare skapat smarta, roliga och berörande berättelser om kärlek. Deras verk från 2000-talets första decennier har fått Stockholms sex- och kärleksskildringar att verka fjättrade och ansträngda.

Nu gör Minna Höggren sin debut med boken “Kärleksgapet”, där hon utforskar kärleken i dejtingapparnas era. De som har läst Höggrens texter i Aftonbladet vet att hon alltid strävar efter kunskap. Hennes texter fungerar som en centralpunkt där hon kopplar personliga reflektioner med vetenskapliga fakta om ämnet.

I “Kärleksgapet” undersöker Minna Höggren varför män och kvinnor verkar ha svårt att mötas idag. Har situationen förvärrats med dejtingapparna? Har kvinnor blivit vinnare i samhället men förlorare på Tinder, Bumble och Hinge? Eller har kvinnor orimligt höga krav på män? Kan kärleksgapet övervinnas?

Genom att ställa dessa frågor intervjuar Minna Höggren ett 30-tal personer, inklusive politiker, psykologer, neurologer, biologer, teologer, journalister och statsvetare. Hon diskuterar med ikoner som den franska sociologen Eva Illouz och även med vanliga människor som Albin, som beskriver sig som en “b-produkt” när inga kvinnor svarar efter en matchning.

Höggren tar upp ämnen som oxytocin och dopamin, pungkulor och parningsfrekvenser, sexuell alienation och defensiv autonomi. Hon tar oss med genom historien och målar en sorglig men fascinerande bild av hur människan alltid har strävat efter kärlek samtidigt som man har utvecklat strategier för att hantera rädslan för att bli bortvald och avvisad.

Även om boken avslutas lite rörigt, så skriver Minna Höggren med självförtroende och stil. Hon lyckas bäst när hon populariserar vetenskapliga teorier på ett tillgängligt sätt. Boken väcker tankar och diskussioner kring de komplexa svaren hon får från sina intervjuobjekt.

“Kärleksgapet” är en smart, infallsrik och vetgirig debut som får läsaren att tänka på ett nytt sätt om kärlek. Det är en bok som berör och inspirerar till djupare reflektion.

Analys: Minna Höggrens debutbok “Kärleksgapet” utforskar kärleken i dejtingapparnas tid och tar upp viktiga frågor om relationer mellan män och kvinnor. Genom att kombinera personliga erfarenheter med vetenskapliga fakta, lyckas Höggren skapa en tankeväckande och berörande bok som får läsaren att reflektera över hur vi hanterar kärlekens komplexiteter i dagens samhälle.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version