De amerikanska börserna sjunker från starten på måndag eftermiddag.

Bild: Peter Morgan / AP / NTB

Publicerad: För mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad för mindre än 10 minuter sedan

Aktiemarknaderna i USA har öppnat nedåt. Här är de ledande indexen strax efter öppningen:

– S&P 500-indexet är ned 0,25 procent
– Dow Jones-indexet faller med 0,29 procent
– Nasdaq Composites-indexet är ner med 0,28 procent

Oljepriset har stigit med över en dollar sedan senaste handelsdagen i USA. Ett fat Brent-spotolja handlas för 79,15 dollar, en ökning på 1,08 procent sedan midnatt.

Kritik mot dubbelräntesänkning i september

Fredagen avslutades Wall Street med ökningar efter starka amerikanska arbetsmarknadsdata.

Inför arbetsmarknadsdatan diskuterades om Federal Reserve (Fed) skulle genomföra en enkel eller dubbel räntesänkning på nästa möte. Den tidigare osäkerheten verkar nu ha lugnat sig något.

Grundaren och strategen på Quantum Strategy, David Roche, säger till CNBC att de senaste arbetsmarknadsdatan får Feds dubbla räntesänkning på föregående möte i september att verka “dum, populistisk och panikartad”.

Marknaden prissätter nu in en 80-procentig chans för en enkel räntesänkning på 0,25 procent i november enligt CME FedWatch Tool. De återstående procenten förväntar sig att räntan förblir oförändrad inom intervallet 4,75 till 5 procent.

Långa räntor har också stigit efter arbetsmarknadsdatan. Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer har överstigit 4 procent. Tvååringen har också ökat och ligger på 3,9785 procent på måndag eftermiddag.

Biotekföretag skjuter i höjden

Biotekföretaget Scholar Rock ökade med över 246 procent i förhandeln. Detta efter att företaget har publicerat positiva resultat i en studie för deras medicin riktad mot personer med sjukdomen spinal muskelatrofi.

Aktien stiger med 270 procent strax efter öppningen.

Jefferies har sänkt teknikjätten Apple från köp till behåll. Det amerikanska finanskoncernet anser att företagets förväntningar på iPhone 16 och 17 är för höga.

Aktien sjunker med 0,85 procent.

Uppgång på världens marknader

På Europas börser stiger det strax innan öppningen av de amerikanska marknaderna. Ibex-indexet i Madrid ökar med nästan 1 procent.

I Asien var det också uppgång på måndagsmorgonen. Nikkei-indexet i Tokyo ökade med över 2 procent.

Analys:
I denna artikel diskuteras de senaste händelserna på de amerikanska börsarna och hur olika faktorer påverkar marknaderna. Från nedgångar till uppgångar, samt kritik mot centralbankens beslut. Det är viktigt att vara medveten om hur dessa händelser kan påverka ens ekonomi och investeringar. Att hålla sig informerad och förstå konsekvenserna av dessa händelser kan vara avgörande för att fatta kloka beslut när det gäller ens finansiella framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version