Norges främsta bilimportör anser att sänkta bränsleskatter och dyrare elförsäkringar kan ge fossila bilar en renässans.

Regeringen föreslår billigare försäkringar för fossila bilar.

Publicerad: Mindre än 20 minuter sedan

Ulf Tore Hekneby, VD för Harald A. Møller AS, landets största bilimportör, är mycket besviken. Han reagerar på regeringens budgetförslag som presenterades idag. Norge har länge haft som mål att alla nya personbilar som säljs i Norge 2025 ska vara nollutsläppsfordon. Flera skatter har syftat till att stimulera ökad försäljning av elbilar.

Bilimportören Harald A. Møller har fasat ut fossila bilar, och sedan den 1 januari i år har Volkswagen personbilar blivit ett helt elektriskt märke i Norge. Men Hekneby anser att budgeten inte innehåller de åtgärder som behövs för att säkerställa att tillväxten av elbilar fortsätter.

Vi behöver skärpa skatterna på fossila bilar, säger han till E24.

I budgeten finns flera förslag till skatteändringar för bilägarna:
– Regeringen höjer CO2-skatten på bensin med 53 öre per liter.
– Samtidigt sänks vägskatten på bensin med 0,46 öre per liter. Den totala bensinskatten ökar då endast med 0,95 procent, vilket är betydligt mindre än förväntad prisökning.
– Ingen ökning föreslås för engångsskatten vid köp av bilar med förbränningsmotor.
– Skatten på trafikförsäkringar höjs för elbilar med nästan 3 procent, i linje med förväntad prisökning. Samtidigt sänks den för andra personbilar. För dieselbilar utan fabriksmonterat partikelfilter vill regeringen sänka skatten med 13 procent.

Hekneby anser att målet för 2025 nu är i fara:
– Det krävs få, och ganska enkla, åtgärder för att nå hela vägen. Om regeringen saknar den politiska viljan kan vi plötsligt hamna i en situation där 2025 blir ett år då flera fossila modeller får sin renässans. Nu anser han att företaget tvingas överväga att återuppta försäljningen av fossila personbilar från Volkswagen.
– Det är inte vad vi vill, men vi kan inte vara den enda aktören som bara säljer nollutsläppsbilar, säger han.

E24 har varit i kontakt med bilimportören Betel O. Steen. De meddelar att de hittills i år har en andel på 97 procent elbilar av personbilsförsäljningen.

Det viktigaste i budgeten för vår del är att bottenavdraget för elbilar på 500 000 står kvar. Det är bra och ger en god förutsägbarhet för kunderna, skriver Anders Rikter, kommunikations- och samhällsdirektör, i ett e-postmeddelande.

Christina Bu, generalsekreterare i den norska elbilsföreningen, säger:
– Detta är en anti-miljöskatt. Det är rent ut sagt dåligt att regeringen gör det billigare att förorena. Bu anser att detta ger en dålig signal till alla som överväger att byta till elbil.
– Det är hopplöst!
Hon förväntar sig nu hjälp från Stortinget.
– För att nå målet 2025 måste Stortinget öka engångsskatten för fossila bilar.

Analys:
I denna artikel diskuteras de potentiella effekterna av regeringens skatteförslag på bilmarknaden i Norge, specifikt med avseende på försäljningen av elbilar kontra fossila bilar. Den främsta kritiken kommer från bilimportörer och elbilsförespråkare som anser att de föreslagna åtgärderna kan ge fossila bilar en ny chans på marknaden och riskera att inte uppnå målet om enbart nollutsläppsfordon år 2025. Det är en intressant diskussion som påverkar både konsumenter och aktörer på bilmarknaden, och det betonar vikten av politiska beslut och incitament för att främja hållbara transportalternativ.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version