Oslo Børs faller trots stadig ökande oljepriser, medan flygbolagen går starkt efter sänkningen av flypassagerarskatten.

Huvudindexet faller med 0,7 procent mitt på dagen och följer därmed utvecklingen i Europa.

Equinor backar med 2,5 procent efter att ha köpt en tiondel av aktierna i danska Ørsted. Företaget är ett av de största i världen inom havsvind.

Marknadsvärdet på Equinors aktier i Ørsted motsvarar cirka 27 miljarder kronor, enligt Equinor.

Här är några av de mest omsatta aktierna runt kl. 12.08:
– Equinor ned 2,5 procent
– Norwegian upp 5,9 procent
– DNB ned 0,5 procent

Nytt statsbudget stödjer flygaktierna

Flygbolaget Norwegian stiger nästan 6 procent efter nyheten om att flypassagerarskatten kommer att sänkas nästa år. Det framgår av statsbudgeten för 2025.

Det förväntas också att ekonomin tar fart, prisökningen bromsar in och köpkraften ökar.

Efter lite nedgång på morgonen, vänder oljepriset upp med 1,6 dollar till 79,6 dollar per fat. Det är över 7 dollar högre än föregående måndag.

I Asien var det bred uppgång på morgonen, med Japan i täten. USA stängde också i plus på fredagskvällen.

Lerøy slaktade mindre än väntat

Sjömatföretaget Lerøy slaktade 51 400 ton lax och öring under tredje kvartalet, något lägre än samma tid förra året och lägre än analytikerna förväntade sig. Aktien faller med 2 procent.

Innan dagens siffror hade Lerøy-aktien stigit med 28 procent hittills i år. Fullständiga resultat för kvartalet kommer den 14 november.

Den färöiska laxodlaren Bakkafrost faller samtidigt med över 2 procent efter att DNB Markets inte längre rekommenderar köp av aktien.

Sammanfattningsvis, Oslo Børs är på nedgång trots den stigande oljeprisen. Flygbolagen går starkt efter sänkningen av flypassagerarskatten. Lerøy slaktade mindre än väntat och aktien faller. Andra nyheter från börsföretagen inkluderar sänkningar och höjningar av rekommendationer från olika analytiker. Det är viktigt att följa med på marknadsutvecklingen för att kunna fatta välgrundade beslut för ens egna ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version