I praktiken får vi hela hälso- och sjukvården utan att betala en enda krona i skatt. Hur klarar de sig i andra länder? Det kan man undra när man läser regeringens budget som presenterades idag. Budgeten för nästa år har ett underskott på 460 miljarder kronor, pengar som täcks av överföringar från oljefonden. För att sätta saker i perspektiv: Det är mer än vad staten spenderar på hela hälso- och sjukvården. Eller: det räcker för att betala för alla pensionärer och personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Skulle vi ha betalat detta själva, skulle var och en av oss ha behövt betala över 100 000 kronor mer i skatt.

Regeringens förslag till budget är generöst. Mycket mer generöst än budgetarna i våra grannländer. Det är något att tänka på nästa gång du känner för att klaga på dåliga erbjudanden, hål i vägarna eller höga trängselskatter. Støre-regeringen har under de senaste åren ökat användningen av oljepengar mer än Solberg-regeringen någonsin gjorde, med undantag för covid-året 2020. Och Solberg i sin tur överträffade sina föregångare (se figur).

Analys: Denna artikel ger en översikt över regeringens budgetförslag för nästa år och hur det påverkar finansieringen av hälso- och sjukvården samt pensioner och sjuk- och aktivitetsersättning. Den visar också skillnaden i budgetprioriteringar mellan olika regeringar och ger en inblick i användningen av oljepengar. Det är viktigt att förstå hur dessa beslut kan påverka individens ekonomi och välfärd på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version