Arbeiderpartiet Refset for to år sedan ett av greppen som de nu använder för att få mer pengar i statsbudgeten

Regjeringen föreslår i statsbudgeten som lades fram på måndagen att ta 11,7 miljarder kronor från Folketrygdfondet. Denna fond har investerat i Norge, och pengarna kommer utöver oljepengarna från Statens Pensjonsfond utland – eller oljefonden på gott norsk.

För bara två år sedan fick Frp kraftig kritik från Ap när de föreslog att ta 29,5 miljarder kronor från samma fond i sitt alternativa statsbudget.

“Useriöst och ansvarslöst”, sa Aps Frode Jacobsen i finansdebatten i efterhand. Han frågade om detta var en ny linje från Frp:

“Frp, varför vill ni ta min pension?”, frågade Aps Per Vidar Kjølmoen i ett debattinlägg.

Frp tycker att den gamla kritiken nu verkar konstig från regeringspartiet.

– Det är intressant att vårt förslag som blev förlöjligat och hängt ut till tork nu plötsligt är något regeringen själv genomför, säger Frp-ledaren Sylvi Listhaug till VG.

Hon säger att de öppnar för att göra samma sak, men anser att de skulle ha använt de extra pengarna till mer förnuftiga åtgärder än regeringen.

– Nu föreslår Arbeiderpartiet samma sak, men utan att det ger vanliga människor mer än 1 krona extra i skattelättnad om dagen, säger Listhaug.

– I Frp är vi vana vid att Støre kommer diltande efter oss, men detta tar verkligen priset. För bara två år sedan ansåg Arbeiderpartiet att det var useriöst, ansvarslöst och nästan ett hot mot människors pensionssparande att Frp ville göra ett engångsuttag från Folketrygdfondet för att ge folk mer att röra sig med under en krävande ekonomisk period, säger hon.

Statsminister Jonas Gahr Støre förklarar den nya linjen från Arbeiderpartiet så:

– Det är för att Folketrygdfondet hade nått en nivå, som är uppe i gränsen för där de ska vara. Alternativet var att överföra pengarna till Statens pensjonsfond utland och låta dem stå där tillsammans med andra 18 000 miljarder kronor. Vi har valt att säga att det är möjligt att skörda från Folketrygdfondet på ett ansvarsfullt sätt, genom en penninganvändning som gör det möjligt att nå andra viktiga samhällsmål, säger Støre till VG.

Analysera:
I denna artikel diskuteras regeringens förslag att ta pengar från Folketrygdfondet för att finansiera statsbudgeten. Arbeiderpartiet kritiserades för två år sedan för att förespråka samma åtgärd som de nu själva genomför. Frp och regeringen är i en konflikt om detta drag, där Frp anser att deras tidigare förslag förlöjligades men nu genomförs av regeringen. Diskussionen kretsar kring ansvarlig användning av fondens tillgångar och dess påverkan på samhället. Det är viktigt för allmänheten att förstå dessa ekonomiska beslut och deras konsekvenser för deras pensioner och skattebetalningar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version