I natt blev polisen kontaktad om en fraktfartyg som observerades mycket närmare land än normalt vid Frekhaug i Alver kommun.
– Inrapporterande från land hörde en kraftig smäll, informerar operativ ledare Tore-André Brakstad från polisen.
Huvudräddningscentralen samordnade därför en räddningsaktion.
Räddningsbåten Kristian Gerhard Jebsen II blev varnad och ryckte omedelbart ut från Bergen.
Vid 02:00-tiden etablerades kontakt med fartyget som gick för egen maskin mot Bergen, med eskort från räddningsbåten.
– Det verkar som att fraktfartyget har varit i kontakt med land, utifrån vad vi fick höra från besättningen ombord, säger räddningsledare Kjetil Hagen vid HRS.
Fraktfartyget är en torrlastbåt.
– Båten hade ingen annan last än ballasten, säger Hagen.
Klockan 03:43 var båten vid kaj i Bergen.
– En utredning har inletts. Det finns ingen misstanke om att fartyget leddes under påverkan, säger operativ ledare Morten Rebnor från polisen klockan 06:55.

Analys:
En fraktfartyg som var närmare land än normalt fick polisens och räddningstjänstens uppmärksamhet under natten. Efter att ha kontaktat fartyget visade det sig att det hade varit i kontakt med land, men ingen misstanke om att fartyget varit under påverkan av alkohol eller droger fanns. Denna händelse visar vikten av att vara uppmärksam på fartygstrafiken och att snabbt agera vid eventuella incidenter för att undvika större olyckor och miljöskador. Det är viktigt att ha effektiva räddningsoperationer och samordning mellan olika myndigheter för att skydda både människors liv och miljön.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version