Oslo Børs faller trots stadig ökande oljepriser, medan flygbolag får en uppgång efter minskad flypassagerarskatt.

Hovedindeksen föll med 0,48 procent och presterade därmed något sämre än börsarna i Europa och Asien. Equinor sjönk med 3,4 procent efter att ha köpt en tiondel av aktierna i danska Ørsted, ett av världens största havsvindsföretag. Enligt Equinor motsvarar marknadsvärdet av Equinors aktier i Ørsted cirka 27 miljarder norska kronor.

Några av de mest omsatta aktierna rörde sig enligt följande:
– Equinor ned 3,43 procent
– Aker BP steg 0,12 procent
– DNB steg 0,05 procent
– Frontline steg 1,52 procent
– Norwegian steg 7,16 procent
– Kongsberg steg 0,74 procent

Nytt statsbudget stöder flygaktier, med Norwegian som steg över 7 procent efter nyheten om minskad flypassagerarskatt från nästa år. Det förväntas även att ekonomin tar sig upp, prisökningen saktar in och köpkraften ökar.

Lerøy slaktade mindre än väntat, vilket resulterade i en nedgång på 1,76 procent i aktien. Före dagens siffror hade Lerøy-aktien stigit med 28 procent hittills i år. Bakkafrost, den färöiska laxodlaren, sjönk samtidigt med 2,35 procent efter att DNB Markets inte längre rekommenderar köp av aktien.

Andra nyheter från börsselskapen inkluderar att Atlantic Sapphire har slutfört en kapitalanskaffning genom att sälja 6,4 miljarder nya aktier till 10 öre per aktie. Aktien sjönk med 19,56 procent. Circa Group, ett biotekföretag, ansöker om konkurs efter över ett års jakt på nytt kapital.

Sammanfattningsvis, trots oljeprisets uppgång och minskad flypassagerarskatt, har Oslo Børs haft en svag dag med nedgångar i flera stora företag. Det är viktigt att följa med på marknadens utveckling och analysera hur det kan påverka ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version