MDG pressar på för klimatförhandlingar i Stortinget och anklagar regeringen för att sabotera. – Passiverar oss alla, säger Une Bastholm (MDG).

MDG vill tvinga fram klimatförhandlingar i Stortinget och kritiserar regeringen för att passivera Stortinget. Une Bastholm (MDG) vill att energi- och miljöutskottet ska ta kontroll över klimatpolitiken på grund av bristen på en klimarapport från regeringen. Høyre och Rødt är också missnöjda och utesluter inte att ta upp “Grønn bok” som en separat fråga i höst. Regeringen kritiseras för förseningar och brist på konkreta planer för klimatutsläpp.

– Jag kommer att ta initiativ till att energi- och miljöutskottet tar kontroll över klimatpolitiken själva, eftersom regeringen vägrar att lämna in en klimarapport för 2030-målet, säger stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG).

Hon föreslår därför att utskottet behandlar regeringens klimabilaga “Grønn bok” som en separat fråga i samband med statsbudgeten för 2025.

– Jag anser att vi måste ha klimatförhandlingar nu i höst, säger hon.

Mindretalsregeringen av Sp och Ap är “klimatfientlig” och håller så låg takt som möjligt i klimatpolitiken, enligt Bastholm.

Hon pekar på att Stortinget länge har krävt konkreta planer från regeringen.

– Stortinget har beställt en klimarapport om målen för 2030. Regeringen vägrar att lämna in den och lämnar istället en bilaga till statsbudgeten. Det är odemokratiskt att klimatpolitiken nu styrs av en klimatfientlig mindretalsregering, och inte har Stortinget bakom sig, säger Bastholm.

– Det passiverar oss alla och ger intrycket av att klimatet ska fixas på annat håll, vid en annan tidpunkt.

I statsbudgetet för 2025 anges det att Norge troligen kommer att uppnå de klimatmål som rapporterats till FN, bland annat genom inköp av klimatkrediter. Men Norge ligger hittills bara på spåret för att minska inrikes utsläpp med 26 procent till år 2030, medan regeringen har satt ett mål på 55 procent.

– Efterlyser en ärlig klimatdebatt

Flera partier är kritiska till att regeringen inte har lämnat in den rapport som Stortinget har beställt om målen för 2030. Mathilde Tybring-Gjedde (H) anser att regeringen inte har något trovärdighet i klimatpolitiken.

– De sätter stora mål utan att ha konkreta planer och beslut för att uppnå dem, säger hon.

Reg…

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version