Kina skuffade marknaden och skickade ned Hydro och Elkem. Samtidigt påverkade oljepriset Oslo Börs negativt.

Natt till tisdag höll Kinas ekonomiska planerare en presskonferens, men få konkreta nyheter skuffade marknaden. Det ledde till att Hang Seng-indexet i Hongkong sjönk med 9,5 procent. Kinesiska index steg kraftigt tidigt under dagen men avslutade inte lika starkt.

På Oslo Börs föll råvaruaktier som Hydro och Elkem med 4,5 respektive 2,9 procent. Analytiker Ole-Petter Sjøvold på Sparebank 1 Markets följer båda aktierna.

Det var höga förväntningar på nattens presskonferens om ytterligare åtgärder från Kina för att stimulera ekonomin. Marknaden hoppades på konkreta finanspolitiska åtgärder utöver de som redan annonserats i september. Men dessa åtgärder uteblev och vi fick bara vaga kommentarer om att Kina kommer att uppnå sina ekonomiska mål, utan något konkret.

I september presenterade Kina ett stort stimulipaket som inkluderade sänkta räntor, krav på eget kapital och reservkrav för banker. Dessutom fick företag och finansinstitut låna pengar från staten för att köpa aktier. Sjøvold säger att marknadsreaktionerna i Asien kan förklaras med att Hang Seng har varit öppen under hela Golden Week medan Kina har haft semester. Andra kinesiska marknader som varit stängda under helgen har haft tid att återhämta sig, men det har tydligt varit en negativ reaktion på nattens nyheter.

När det gäller Hydro nämner han att London Metal Exchange har varit öppen under Golden Week och att aluminiumpriset har sjunkit med 2,5 procent under dagen. För Elkem har de första datapunkterna om silikon och silikon kommit in efter Golden Week. Priserna verkar vara stabila i Europa medan de har ökat marginellt i Kina, men det kan ta lite tid innan marknaden återgår till det normala och det kan komma nya prisförändringar de kommande dagarna.

Oljepriset påverkade Equinor och Hovedindeksen negativt. Hovedindeksen sjönk med 1,28 procent och oljepriset var ned med 4,9 procent. Equinor sjönk för andra dagen i rad med 1,9 procent efter att ha köpt en tiondel av aktierna i danska Ørsted. Måndagen var den svagaste dagen sedan juni för Equinor.

Andra stora företag inom oljesektorn som föll var TGS med 5,5 procent, Borr Drilling med 5,2 procent, Aker BP med 3,9 procent och Frontline med 0,9 procent. Bland de stora vinnarna var bioteknikföretaget Nykode med en uppgång på 9 procent. Dessutom steg vapentillverkaren Kongsberg Gruppen och Schibsted.

Bilfraktrederiet Höegh Autoliners rapporterade om stabila fraktrater i september men med lägre transportvolymer än tidigare månader. Höegh-sjefen Andreas Enger säger att det lägre antalet transporter i september berodde på underhåll av tre fartyg. Aktien är ned med 5,1 procent.

Sammanfattningsvis visar dessa händelser hur nyheter från Kina och oljeprisets utveckling kan påverka aktiemarknaden och olika sektorer. Det är viktigt att vara medveten om globala ekonomiska händelser och hur de kan påverka ens egna investeringar och ekonomiska beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version