Aksjonärer är splittrade i synen på oljekjempens köp av vindaktier för tiotals miljarder kronor.

Investeringar i förnybar energi har blivit allt mer populärt bland stora företag och oljebolag som Equinor har inte undgått denna trend. Genom att köpa nästan tio procent av aktierna i den danska vindkrafts jätten Ørsted, har Equinor väckt en del känslor bland sina aktieägare.

Enligt investeringsdirektör Gaute Eie på Eika Kapitalförvaltning är han inte nöjd med Equinors köp av vindaktier. Han anser att om de vill ha exponering mot förnybara energiföretag, kan de köpa dem själva istället för att investera i minoritetsposter i olika bolag. Detta ledde till att Equinor’s aktiekurs sjönk med 3,4 procent på måndagen, vilket motsvarar en förlust på över 27 miljarder kronor i börsvärde.

Eikas fonder är bland aktieägarna i Equinor, men de äger relativt få aktier i Norge-fonden och har ingen andel i Alpha-fonden. Gaute Eie skriver att det krävs mycket för att de ska köpa fler aktier när Equinor agerar på detta sätt.

Andra aktieägare har dock en annan syn på saken. Förvaltare Tor Thorsen på Fondsfinans ser Equinors köp som en smart åtgärd för att nå sina mål inom förnybar energi på ett kostnadseffektivt sätt. Han utnyttjade till och med kursfallet för att köpa fler Equinor-aktier.

Equinors ambition är att hälften av deras investeringar ska gå till förnybar energi och lågkolslösningar som koldioxidinfångning och -lagring fram till 2030. Samtidigt planerar de att ha 12 till 16 gigawatt förnybar kapacitet installerad vid samma tidpunkt.

Även om vissa förvaltare är lite skeptiska till Equinors strategi, så har företagets ledning varit tydlig med att deras investeringar i förnybar energi är en långsiktig strategi för att skapa värde och tillväxt. Det återstår att se hur detta kommer att påverka Equinors aktiekurs och deras framtid inom förnybar energi.

Slutligen, för den genomsnittliga investeraren är det viktigt att följa med i utvecklingen kring stora bolags investeringar i förnybar energi, eftersom detta kan påverka deras portfölj och framtida avkastning. Det är också viktigt att ha en diversifierad portfölj för att minska risken och maximera avkastningen över tid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version