Investeringsexperten och finansiella marknadens journalist, Bettina Banoun, har avslöjat nyheten om årets statsbudget som har skapat stor spänning. I en nyligen publicerad artikel på E24 avslöjar hon att den så kallade “monsterskatten” och exit-skatten har varit huvudfokus inför årets budget.

Finansdepartementet föreslog redan i maj 2022 särskilda regler för beskattning av privat konsumtion i företag. Förslaget, som kritiserades hårt av många, har nu lagts på is enligt den senaste budgeten. Däremot har regeringen beslutat att införa skärpta regler för exit-skatten, trots motstånd från olika instanser och privatpersoner.

Enligt det nya förslaget ska exit-skatten betalas direkt vid utflyttning från Norge, vilket kan påverka möjligheten för tillväxtföretag att etablera sig i landet. Dessutom har det lagts till en regel som innebär att utdelningar efter utflyttning kan påverka om exitskatten ska betalas eller inte. Detta har skapat oro och kritik från olika håll.

För att sammanfatta, den nya budgeten innebär att privat konsumtion i företag inte längre kommer att beskattas enligt “monsterskatten”, men exit-skatten blir betalbar vid utflyttning. Detta kan ha en stor påverkan på både individers och företags ekonomi och beslutsfattande. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och anpassa sin ekonomiska strategi därefter för att undvika negativa konsekvenser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version