Kinas ekonomiska planerare besviken marknaden, sände Hydro och Elkem neråt. Samtidigt drog oljepriset ned på Oslo Børs.

Natt till tisdag höll Kinas ekonomiska planerare en presskonferens, men få konkreta nyheter skuffade marknaden.

Detta resulterade i att Hang Seng-indexet i Hongkong föll med 9,5 procent. Kinesiska index steg kraftigt tidigt under dagen men avslutade till stor del i plus på den första handelsdagen efter Golden Week-semesterveckan.

På Oslo Børs föll råvaruaktier som Hydro och Elkem med 4,5 respektive 2,9 procent. Analytikern Ole-Petter Sjøvold på Sparebank 1 Markets bevakar båda aktierna.

Det var höga förväntningar på nattens presskonferens angående åtgärder från Kina för att stimulera ekonomin. Men de ytterligare åtgärderna uteblev och vi fick bara vaga kommentarer om att Kina kommer att uppnå sina ekonomiska mål, inget konkret.

I september presenterade Kina en stor stimulanspaket som inkluderade lägre räntor, eget kapitalkrav och reservkrav för banker. Företag och finansinstitut fick också låna pengar av staten för att köpa aktier.

Med tanke på Hydro nämner Sjøvold att aluminiumspriset har sjunkit med 2,5 procent under dagen.

Oljepriset drog ned Equinor och Hovedindeksen med 1,28 procent. Oljepriset sjönk med 4,9 procent och ett fat nordsjöolja (brent spot) handlas för cirka 76,9 dollar. Equinor föll för andra dagen i rad med 1,9 procent efter att ha köpt en tiondel av aktierna i danska Ørsted.

Bland de stora vinnarna var bioteknikföretaget Nykode med en uppgång på 9 procent. Dessutom steg vapentillverkaren Kongsberg Gruppen och Schibsted.

Höegh Autoliners rapporterade om stabila fraktrater i september men med något lägre transportvolym än tidigare månader. Aksjen är ned 5,1 procent.

Sammanfattningsvis, Kinas brist på konkreta åtgärder för att stimulera ekonomin skapade oro på marknaden och ledde till nedgångar för råvaruaktier och oljerelaterade företag. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och vara medveten om hur globala händelser kan påverka ens egna investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version