Den senaste statistiken visar att det fortsatt är en het uthyrningsmarknad, med en ökning av hyrorna med 1,8 procent i de fyra stora städerna under det tredje kvartalet 2024. Enligt Eiendom Norges prisstatistik har hyrorna ökat med 7,4 procent det senaste året.

Stavanger och Sandnes hade den starkaste tillväxten under det tredje kvartalet 2024, med en uppgång på 4,9 procent efter en kraftig nedgång föregående kvartal. I Oslo ökade hyrorna med 1,8 procent, följt av Bergen med 1,6 procent och Trondheim med en tillväxt på 0,5 procent.

Antalet bostäder tillgängliga för uthyrning i de stora städerna var 3187 vid slutet av det tredje kvartalet 2024. Detta antal är stabilt jämfört med föregående kvartal och något högre än tidigare år. Samtidigt indikerar utbudsdata från Finn.no att det finns färre uthyrningsbostäder tillgängliga nu än för fem år sedan.

Enligt regeringens förslag till statsbudget för 2025 minskas anslagen till Husbankens grundlån för bostadsutvecklare, samtidigt som medel avsätts för 1 600 nya studentbostäder. Detta har kritiserats av Eiendom Norge, som anser att det är för svagt med tanke på den bristande bostadssituationen. Ökningen av formuesskatten beskrivs också som en utmaning för uthyrningsmarknaden.

I analysen framgår det att hyresmarknaden fortsätter att vara stark och att det finns en ökad efterfrågan på uthyrningsbostäder. Det är viktigt att vara medveten om dessa trender för att kunna fatta informerade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version