Grattis! Du har nu fått jobbet med att sälja in regeringens statsbudget.

Kanske är du en pensionerad kommunikationschef från norr som nu arbetar för finansministern. Kanske är du en McKinsey-konsult som nu är på SMK för att heltid jobba med att hantera problematiska bokutgivningar.

I vilket fall som helst, så kanske du tror att en norsk statsbudget är världens enklaste PR-jobb? Här finns miljarder till alla goda ändamål. Sjuka barn, gamla damer, gravida kvinnor och barnlösa män. Vem kan väl bli missnöjd?

Du skulle bli förvånad.

Som tur är har regeringen några knep.

1. Lämna ut – och nämn inte nedskärningarna!
Det gäller att utnyttja läckaget till fullo. Innan budgeten presenteras har du total kontroll. Då kan du prata om alla tillägg i budgeten utan att förklara var pengarna kommer ifrån.

2. Halvårseffekt…
Det här är mest ett trick för förhandlarna som gör budgeten: Har du inte råd att införa gratis förskola? Även om budgeten är från nyår, behöver du bara hitta halva summan om du inför ordningen från sommaren av. Nästa år kommer du behöva dubbelt så mycket pengar, men det får bli någon annans problem.

3. …och fyraårseffekt?
Tycker du skattelättnaderna låter lite futtiga? 400 kr i skattelättnad ger inte de största rubrikerna. Så istället för att säga vad en person får i lättnader nästa år, kan du ta de totala skattelättnaderna en person har fått under denna stortingsperiod.

4. En bra sak kan säljas flera gånger
I mars “läckte” regeringen att väg- och järnvägsprojektet Arna-Stanghelle skulle ingå i den nationella transportplanen. Sedan kom de tillbaka i september för att läcka att det faktiskt skulle ingå i statsbudgeten. Och när statsbudgeten faktiskt presenterades, fick de rubriken ännu en gång.

5. Konstens att jämföra
På sätt och vis är ju allt historiskt. Statsbudgeten ökar varje år, och även prisjusteringar blir till massiva ökningar om du vill se det på det sättet.

6. När i tvivel: skyll på invandrarna
Varför når inte regeringen klimamålet? Generations spinndoktorer har försökt svara på den frågan före dig.

Sammanfattningsvis handlar denna artikel om hur regeringen använder olika knep för att sälja in sin statsbudget genom att lägga fokus på positiva aspekter och dölja eventuella negativa konsekvenser. Det betonas också vikten av att vara medveten om dessa strategier för att kunna tolka politiska beslut på ett mer kritiskt sätt och förstå hur de kan påverka ens liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version