Miljöorganisationen fruktar att ingen tar ansvar efter års dumpning av lax på stranden, bland annat från den norska odlaren Mowi.

Green Britain Foundation och grundaren Dale Vince anmäler nu Whiteshore Cockles, som låg bakom dumpningen av laxodling på stranden i Skottland, till polisen för miljöbrott. Företaget används av den norske Mowi för att bli av med död fisk.

– Nedgrävning av sjuk fisk utgör en betydande risk för det lokala ekosystemet, inklusive potentiell förorening av mark och vattenkällor, säger Vince i ett pressmeddelande på tisdagen.

E24 har frågat Mowi om detta kommer att påverka deras användning av företaget i framtiden.

– Vi har en bra dialog med leverantören och lokala myndigheter och vill inte kommentera detta i medierna just nu, skriver kommunikationsdirektören Ola Helge Hjetland till E24 via e-post.

När saken först blev känd frågade E24 om detta kunde ha hänt i Norge. Då svarade Hjetland att “det får självklart inte hända, oavsett var det är”.

Brittiska myndigheter har under många år gett undantag så att Whiteshore Cockles kunde begrava fisken i naturen. Från och med nyår blev dock denna praxis olaglig, men i maj filmade Green Britain Foundation att det fortfarande pågick.

Nytt anläggning är dyrt

Den olagliga dumpningen avslöjades av den skotska TV-kanalen ITV, med hjälp av videomaterial från The Green Britain Foundation / Ecotricity.

I ett meddelande till E24 skriver företaget att de är en liten familjefirma och att den “aggressiva taktiken” från aktivisterna har påverkat dem starkt.

Företaget meddelar att de har fått dödshot efter saken och har kontaktat polisen.

– Vi har hanterat fisk för laxsektorn i många år. Vi har investerat kraftigt med egna pengar för att skapa en cirkulär lösning för att hantera detta, skriver företaget.

Whiteshore Cockles förklarar att de har byggt en ny och dyr anläggning för att kunna omvandla död fisk till fiskolja och andra restprodukter, och att nedgrävning tillhör det förflutna.

– Under sommaren hade vi problem med processanläggningen och var tvungna att agera omedelbart för att undvika lukt genom att tillfälligt begrava fisken på det område vi tidigare använde.

– Chockerande

– Det vi har avslöjat hos Whiteshore Cockles är chockerande, uppfödningsindustrin behandlar land och hav som en soptipp. Tonvis med sjuk fisk, olagligt begravd, precis bredvid känsliga ekosystem, säger Vince.

Han påpekar att myndigheterna har känt till detta i årtionden utan att ha gjort något.

– Denna anmälan är bara början. Vi kommer att fortsätta gräva, avslöja och hålla industrier ansvariga när de förstör miljön för att tjäna pengar, säger han.

Mowis chef i Skottland, Ben Hadfield, har tidigare sagt till ITV att han var “verkligen besviken” över att se att nedgrävningen av lax skedde efter att det blivit olagligt. Hadfield berättar vidare att han har tagit upp det med företaget som stod för grävningen och blev försäkrad om att det var “mycket tillfälligt”.

Mowi är världens största uppfödare av atlantlax. Den viktigaste uppfödningsregionen är i Norge, men företaget har också odlingar i Chile, Kanada, Skottland, Irland, Island och på Färöarna.

Skotska miljöskyddsmyndigheter (SEPA) har efter avslöjandet sagt att de kommer att utreda saken.

Analys:
I denna artikel avslöjas hur laxodlare dumpar sjuk fisk på stränder, vilket utgör en stor risk för miljön. Miljöorganisationen Green Britain Foundation och dess grundare Dale Vince tar initiativet att anmäla företagen bakom dumpningen till polisen för miljöbrott. Detta kan påverka laxindustrin och dess praxis med att bli av med död fisk. Det är viktigt att företag tar ansvar för sina handlingar och att miljön inte offras för vinst. Genom att granska och avslöja sådana fall kan vi arbeta mot en mer hållbar och ansvarsfull industri.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version