David Baker och Demis Hassabis belönade för banbrytande arbete inom proteindesign och förutsägelser

Årets Nobelpris i kemi har delats upp mellan tre forskare för deras banbrytande arbete inom proteindesign och förutsägelser av proteinstrukturer. David Baker tilldelas halva priset för hans arbete inom “datorbaserad proteindesign”, medan Demis Hassabis och John Jumper delar den andra halvan för deras användning av artificiell intelligens för att förutsäga proteinstrukturer.

Baker, verksam vid University of Washington, har lyckats skapa helt nya proteiner, medan Hassabis och Jumper från Google Deep Mind i London har löst det svåra problemet med att förutspå komplexa proteinstrukturer med hjälp av AI. Pristagarna uttrycker sin ära och glädje över att bli tilldelade priset och ser fram emot att ta emot det i Sverige.

Enligt Vetenskapsakademien har utvecklingen inom proteindesign och förutsägelser av proteinstrukturer varit enorm sedan David Bakers genombrott år 2003. Priset hyllas som ett viktigt steg framåt inom vetenskapen och teknologin.

Analyserat och förklarat: Årets Nobelpris i kemi tilldelades för banbrytande arbete inom proteindesign och förutsägelser av proteinstrukturer. Detta arbete kan leda till nya innovationer inom medicin och bioteknik, samt öppna dörrar för att skapa skräddarsydda proteiner för olika ändamål. Detta kan ha en stor inverkan på människors liv och hälsa genom att öppna upp nya möjligheter för läkemedelsutveckling och behandling av sjukdomar. Det visar på vikten av framsteg inom vetenskapen och teknologin för att lösa komplexa problem och främja människors välbefinnande.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version