Regeringen har ingått ett kontrakt med Nammo för att tidigarelägga produktionen av artillerigranater. Avtalet är värt över 1 miljard kronor.

– Ett betydande lyft, konstaterade både försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) och koncernchef Morten Brandtzæg på tisdag. En förstärkning av försvarsindustrin står högt på dagordningen på Nato-toppmötet. Avtalet mellan Norge och Nammo kan ses som en modell för en sådan förpliktelse, säger utrikesminister Espen Barth Eide (Ap) till NTB.

Investeringen från Nammo kommer att tas från medlen i Nansen-paketet, där 15 miljarder kronor årligen har avsatts för Ukraina-stöd under fem år. Syftet är att Nammo ska kunna investera i en ny produktionslinje för att kunna producera tio gånger så många av de modernaste artillerigranaterna inom försvarssektorn som de gör idag.

Enligt Brantzæg kommer det att ta mellan ett och två år innan allt är på plats. Dessutom kommer Nammo att kunna fördubbla produktionskapaciteten för annan artilleriammunition och raketmotorer. Avtalet är värt över en miljard kronor, och Nammo har förbundit sig att upprätthålla produktionskapaciteten i minst 15 år.

Koncernchefen betonar också att detta innebär cirka 700 nya arbetstillfällen för Raufoss, vilket stärker industrin i Nato. Ordreböckerna för Nammo och andra vapentillverkare har blivit betydligt tjockare de senaste åren. Även med den nya produktionslinjen tror inte Brandtzæg att Nammo är i fas med den första.

Sammanfattningsvis, regeringen har ingått ett avtal värt över 1 miljard kronor med Nammo för att öka produktionen av artillerigranater. Detta avtal kommer inte bara att stärka försvarsindustrin i Norge utan även skapa nya arbetstillfällen och bidra till att stärka industrin i Nato. Det är en betydande investering som förväntas ha långsiktiga fördelar för både Nammo och landet som helhet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version