Enorm potential i den amerikanska ekonomin enligt experter – Analys av Nonfarm Payrolls-rapporten

Fredag publicerar amerikanska myndigheter arbetsmarknadsrapporten “Nonfarm Payrolls”. Den ger en översikt över hur många jobb som skapades utanför jordbruket i USA i juli, samt inkluderar också siffror för löneökning och arbetslöshet. Om arbetslösheten kommer in något högre än förväntat, kan det tyda på att den amerikanska ekonomin är i en recession. Samtidigt anser ekonomer att det finns goda anledningar att inte få panik.

I juni steg arbetslösheten i USA till 4,1 procent, nära att utlösa recessionindikatorn Sahm Rule. Enligt senior ekonom Kyrre Aamdal på DNB Markets var det nära att regeln aktiverades, vilket innebär att arbetslösheten de senaste tre månaderna ökar med 0,5 procentenheter eller mer jämfört med det lägsta nivån de senaste 12 månaderna.

Analytiker förväntar sig att arbetslösheten förblir på 4,1 procent, enligt en undersökning från Bloomberg. Även om det finns små skillnader förväntas arbetslösheten förbliva stabil. En ökning i arbetslösheten kan öka förväntningarna på räntesänkningar, vilket redan är prissatt in i marknaden enligt CME FedWatch Tool.

Förklaringar och analyser av recession och arbetsmarknadens påverkan

Magnussen och Kruger delar åsikter om att recession kan vara nära men varnar samtidigt för att inte panikera. Effekterna av pandemin och hög invandring kan påverka arbetsmarknaden och arbetslösheten på olika sätt. Det finns olika recessionindikatorer som kan ge signaler om en eventuell nedgång i ekonomin.

Olav Chen från Storebrand påpekar att trots varningssignaler är det inte automatiskt att en recession är nära. Den amerikanska ekonomin befinner sig i en förskjuten konjunkturcykel, vilket kan göra det svårare att förutsäga ekonomins framtid. Arbetslösheten är fortfarande på historiskt låga nivåer i USA, men det finns skäl att vara försiktig och inte avfärda en eventuell recession.

Slutsats – även om recessionindikatorer kan ge viktiga signaler om den ekonomiska utvecklingen, är det viktigt att ta hänsyn till olika faktorer och analyser innan man drar slutsatser om en eventuell nedgång i ekonomin. Att förstå arbetsmarknadsrapporter och ekonomiska indikatorer kan hjälpa individer att ta informerade beslut om sina ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version