Oslo Børs faller i kölvattnet av den globala börsoron.

Aksjemarknaderna runt om i världen har tagit en nedgång, och detta återspeglas även på Oslo Børs. Efter det kraftiga fallet på Wall Street på torsdagen har även de asiatiska marknaderna gått ner på fredagen.

Orsaken till nedgången i USA var delvis svagare nyckeltal än förväntat och besvikelser på resultatsidan.

Huvudindexet på Oslo Børs är ner med 1,3 procent strax efter öppning. Några av de mest omsatta aktierna visar följande nedgångar:
– Equinor faller med 0,67 procent
– Frontline faller med 2,77 procent
– Nordic Semiconductor är ner med 3,75 procent
– Kongsberg Gruppen faller med 2,31 procent
– Höegh Autoliners faller med 3,28 procent

Under veckan har Oslo Børs påverkats av något högre oljepriser. Priset på nordsjöolja (brent spot) har stärkts något och handlas strax innan börsöppningen för cirka 80 dollar per fat.

Scatec, ett förnybart energiföretag, har tecknat en avtal med det sydafrikanska investeringsbolaget Greenstreet om att sälja delar av tre solkraftverk i Sydafrika. Affären är värd 921 miljoner sydafrikanska rand, motsvarande cirka en halv miljard norska kronor. Den samlade kapaciteten är 190 MW.

Efter försäljningen kommer Scatec att äga 13 respektive 12 procent i kraftverken Kalkbult, Linde och Dreunberg.

Scatec-aktien är ner med 2,61 procent kort tid efter börsöppning.

Analys:
Den globala börsoron har påverkat Oslo Børs negativt, med en nedgång på 1,3 procent strax efter öppning. Flera av de mest handlade aktierna visar också på tydliga nedgångar. Samtidigt har oljepriserna stigit något under veckan, vilket har bidragit till att hålla upp marknaden. För Scatec har försäljningen av delar av solkraftverken i Sydafrika inneburit en viss nedgång i aktiekursen. Det är viktigt att vara medveten om dessa marknadsrörelser och deras påverkan på ens egna finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version