Boligpriserna föll marginellt korrigera för säsongvariationer.

Publicerad: För mindre än 20 minuter sedan
Uppdaterad just nu

Juli är normalt en svag månad på bostadsmarknaden. De korrigerade siffrorna visar en nedgång på 0,1 procent under förra månaden. I Oslo förble priserna oförändrade vilket innebär en uppgång om man justerar för säsongen.

VD för Eiendom Norge, Henning Lauridsen, beskriver utvecklingen som “relativt stark”.

Vi förväntar oss att denna utveckling kommer att fortsätta i augusti, samt att vi kommer att se en starkare utveckling i höst än vi har sett de senaste två åren, då bostadspriserna föll kraftigt. Det beror på att bristen på nybyggda bostäder från 2025 kommer att börja visa sig framöver, samt att räntan sannolikt kommer att sjunka under hösten, säger han.

Genomsnittspriset för bostäder i Norge i juli var 4 050 662 kronor. Hittills i år har bostadspriserna stigit med 6,6 procent.

Säljs mycket

Under juli såldes 5 135 bostäder. Det är en ökning med 22,3 procent jämfört med 2023. Bostadsmarknaden anses vara het enligt Lauridsen, och man måste gå flera år tillbaka i tiden för att hitta liknande försäljningssiffror.

Sommarhett

I juni sjönk priserna med 0,2 procent. Justerat för säsongvariationer ökade de därför med 0,4 procent. Årets sommar har präglats av många bostäder på marknaden och stor trafik på visningar.

Trots att det finns många bostäder på marknaden beskrev VD Grethe Meier situationen som “säljarens marknad” eftersom det finns många köpare.

Analys:
Bostadsmarknaden i Norge har haft en relativt stark utveckling med en liten nedgång i priserna under juli. Prognosen för augusti och hösten är positiv med förväntningar på stigande priser och ökad efterfrågan. Antalet sålda bostäder har ökat markant jämfört med föregående år, vilket indikerar en hett marknad med många köpare. Detta kan påverka både köpare och säljare på bostadsmarknaden och det är viktigt att vara medveten om de aktuella trenderna för att fatta välgrundade ekonomiska beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version