Norges sjömatexport ökade i juli – expertanalyser av den senaste utvecklingen

Norges sjömatexport slog rekord i juli med en ökning på 727 miljoner kronor jämfört med föregående år. Detta beror främst på en försvagad norsk krona gentemot euro och dollar, vilket ledde till en ökning av exportvärdet. Trots en prisnedgång på lax kompenserades detta av en ökning i exportvolymen, vilket resulterade i en positiv valutaeffekt.

Storbritannien var det land som uppvisade störst tillväxt, med en ökning på 381 miljoner kronor i exportvärdet jämfört med föregående år. Exportvolymen till Storbritannien ökade med hela 117 procent, vilket visar på en stark efterfrågan på norsk sjömat.

Laxexporten ökade med 13 procent i volym och tre procent i värde jämfört med juli föregående år. Den positiva utvecklingen förklaras av den svaga kronkursen, som gjorde det mer förmånligt att köpa norsk fisk i utländsk valuta. Tyskland var ett av de länder som uppvisade störst tillväxt, med en ökning på 142 miljoner kronor i exportvärdet.

För färsk torsk var dock utvecklingen negativ, med en nedgång i exportvärdet och volymen. Denna nedgång förklaras av lägre kvoter och därmed mindre landningar, vilket ledde till en minskad tillgång och volym. Eftersom oppdrettstorsken utgjorde en betydande del av exportvärdet för färsk torsk, kunde en stabilisering observeras i denna sektor.

Sammanfattningsvis visar den senaste utvecklingen inom sjömatexporten i Norge på en positiv trend, med ökad efterfrågan och exportvärde. En försvagad norsk krona har bidragit till denna tillväxt, vilket gör det gynnsamt för exportörer att sälja sina produkter internationellt. Det är viktigt att hålla koll på valutakurser och marknadstrender för att kunna dra nytta av denna positiva utveckling inom sjömatsektorn.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version