Gasspriset når nya höjder efter att ukrainska styrkor kontrollerade en gaspunkt.

En rysk tank kör utanför staden Sudzha, där ukrainska styrkor tog kontroll över en viktig transittpunkt för gas. Foto: ANATOLIY ZHDANOV / AFP / NTB

Publicerad: Publicerad: För mindre än 20 minuter sedan

Kortversion:
– Gasspriset når nya höjder efter att ukrainska styrkor tog kontroll över en gaspunkt vid den ryska staden Sudzha.
– Analytiker Ole R. Hvalbye på SEB säger att prissvängningarna kommer att påverka elräkningen direkt.
– Han anser att geopolitik är en av de största drivkrafterna för gasspriset, och att Ukraina har mest att vinna på att minska Rysslands gasexport till Europa.

Gasspriset når de högsta nivåerna hittills i år efter att ukrainska styrkor tog kontroll över en gaspunkt vid den ryska staden Sudzha. Analytiker Ole R. Hvalbye på SEB säger till E24 att prissvängningarna vi ser är omfattande och kommer att synas på elräkningen.

– Detta påverkar dig och mig direkt med elkostnaderna i väggen, säger han.

Han förklarar att elpriset i Europa, dit Norge är anslutet, bestäms av den dyraste kraftproduktionsteknologin. Historiskt sett och nu är det gas.

– Detta bidrar till att öka inflationen och påverka penningpolitiken i Europa, säger han.

Analys:
Den senaste händelsen med ukrainska styrkor som tar kontroll över en viktig gaspunkt har lett till oro på finansmarknaderna. Prissvängningarna inom gas- och elmarknaden kan påverka vanliga människors plånböcker genom högre energikostnader. Geopolitiska spänningar och konflikter kan alltså ha direkta konsekvenser för individens ekonomi och påverka även centralbankernas penningpolitik. Det är viktigt att ha kännedom om sådana händelser och deras potentiella konsekvenser för att kunna fatta välgrundade beslut kring sin ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version