Frps Erlend Wiborg vill ändra flyktingars introduktionsprogram och minska bidragsnivån snabbare

Frps stortingsrepresentant Erlend Wiborg menar att introduktionsprogrammet för flyktingar gör folk lata. Nu vill partiet ändra ordningen och minska nivån på bidragen snabbare.

– Vi spenderar enorma summor på introduktionsprogrammet, samtidigt som resultaten är alltför dåliga. Vi anser att det är dags att skrota hela systemet och ändra det till hur det fungerar i andra länder, säger stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp).

Som sommaren går mot sitt slut gör Frp sig redo att lägga fram nya förslag i Stortinget. De inleder med att skära ner på introduktionsprogrammet för flyktingar.

I statsbudgeten för 2024 uppskattar regeringen att 31,4 miljarder kronor kommer att gå till mottagande, bosättning och integration av flyktingar. Wiborg anser att den summan kan bli betydligt lägre genom att skära ned på bidragen och tidsanvändningen i introduktionsprogrammet.

Inspirationen har de hämtat från Danmark, där man hittills har lyckats få betydligt fler ukrainska flyktingar i arbete än i Norge. I Danmark var 49 procent av de ukrainska flyktingarna sysselsatta i augusti 2023. I Norge var andelen 17,5 procent vid samma tidpunkt och har nu ökat till 25 procent enligt SSB.

Wiborg tror att skillnaden har två delar:

– I Danmark är utgångspunkten att man försöker få folk i arbete från dag ett. Och jag tror att det handlar om att vi i Norge ger mycket högre introduktionsstöd, säger han.

Analys:

Erlend Wiborg och Frp vill göra förändringar i introduktionsprogrammet för flyktingar för att öka sysselsättningen och minska bidragen. Med inspiration från Danmark vill de minska bidragen och fokusera på att få människor i arbete snabbare. Genom att jämföra resultaten mellan Danmark och Norge visar de på potentiella förbättringar som kan göras i Norges system. Detta kan leda till ökad integration och minskade klyftor mellan olika grupper i samhället.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version