Arne Müllers Sommar-program: En djupgående diskussion om den gröna omställningen

När jag besökte Boden för några veckor sedan blev jag chockad. Mitt gamla villaområde, med Gruvbergets skog i bakgrunden, har förvandlats till en stor byggarbetsplats för det nya stålverket H2GS. Journalisten Arne Müller inleder sitt Sommar-program i norra Svartbyn, där stålverket håller på att byggas. Han utforskar den gröna omställningen och dess utmaningar och möjligheter.

Müller tar oss med på en resa genom bostadsbrist, vindkraftsparker, sällsynta metaller och gruvor och väcker en viktig fråga: vad får samhället tillbaka för att tillåta näringslivet att påverka vår miljö? Tidigare var svaret jobb, inflyttning och inkomster, men vad är det idag?

Med en växande oro för välfärden börjar fler ifrågasätta den gamla synen att all industriell utveckling är positiv. Kiruna kommun sa nyligen nej till en ny gruva i Vittangi, med motiveringen att staden redan har landets lägsta arbetslöshet. Detta är ett tecken på att synen på industriell utveckling förändras.

Arne Müllers Sommar-program ger en insiktsfull överblick över några av Sveriges viktigaste frågor. Och med fantastisk musik från norrländska artister som bonus, är detta ett program du inte vill missa.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version