De senaste ekonomiska prognoserna för Norge pekar mot fortsatt tuffa tider. En svag krona, oro på börsen och höga räntor anses vara orsakerna till detta.

Enligt Finans Norge har nordmännen varit mindre pessimistiska för varje kvartal det senaste året, men nu verkar den positiva framtidsutsikten ha fått sig en törn. Finans Norge mäter regelbundet nordmännens förväntningar på både sin egen och landets ekonomi genom det så kallade Förväntningsbarometern.

Enligt Finans Norge är den svaga kronan, börsoron och de fortsatt höga räntorna troliga faktorer bakom den minskade optimismen. Kari Olrud Moen, VD på Finans Norge, tror att den svaga kronan kan förlänga tiden innan räntorna når sin topp.

Optimismen bland de norska hushållen är skör och enligt Moen krävs det inte mycket för att skapa en negativ stämning. Undersökningen för Förväntningsbarometerns tredje kvartal genomfördes förra veckan, bara några dagar efter den oro som ledde till kraftiga börsfall världen över.

Analyserat på ett enklare sätt för att förstå innebörden: Nordmännen förväntar sig ekonomiskt motstånd i framtiden på grund av en svag krona, oro på börsen och höga räntor. Trots att optimismen har ökat de senaste kvartalen, har den nu minskat på grund av dessa faktorer enligt Finans Norge. Det är viktigt att vara medveten om det sköra tillståndet i de norska hushållen och hur snabbt en negativ stämning kan skapas.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version