Inflationsbildet gynnsamt för förväntade räntesänkningar i USA – Så påverkar det marknaden

Enligt DNB Markets seniorökonomen Knut A. Magnussen kan även om inflationen i USA stiger mer än väntat, en trögare arbetsmarknad ändå leda till räntesänkningar. Analytiker förväntar sig en KPI-inflation på 3 procent vid publiceringen av nya siffror. Detta kan förstärka förväntningarna om en räntesänkning i september.

KPI-inflationen är en av de vanliga metoderna för att mäta prisutvecklingen i USA. Enligt CME Groups FedWatch-verktyg är marknaden delad i förväntningarna om en enkel eller dubbel räntesänkning från den amerikanska centralbanken den 18 september.

Den senaste tidens händelser på den internationella ekonomin har varit turbulenta. Med svaga jobbsiffror och nedgångar på börserna har investerare oroat sig för en recesion i USA. Den amerikanska centralbanken har ett mål om en inflation på 2 procent och låg arbetslöshet, men fokuset kan nu skifta mot arbetsmarknaden istället för inflationen.

Inflationen i USA har sakta minskat och nu verkar priserna röra sig mot inflationsmålet. Tjänsteinflationen dämpas och husprisökningen avtar, vilket kan påverka Fed’s beslut om räntesänkningar.

Marknaden förväntar sig nu totalt fyra räntesänkningar från Fed i år, även om centralbanken tidigare bara förväntade sig ett enda räntekutt. Det finns spekulationer om en snabbare räntenedgång med tanke på den ökande arbetslösheten.

Sammanfattningsvis kan de senaste händelserna påverka marknaden genom ökade förväntningar på räntesänkningar i USA, vilket kan påverka investerare och ekonomin på olika sätt. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant för att förstå konsekvenserna för ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version