Avance Gas-sjefen betonar att vinsten som genereras tillhör aktieägarna, säger Avance Gas-sjefen om försäljningen av 12 fartyg.

Avance Gas, som kontrolleras av John Fredriksen, säljer sin flotta av VLGC-fartyg till ett annat Oslo Börs-rederi, BW LPG, för 1,05 miljarder dollar enligt börsmeddelanden. Summan motsvarar över 11 miljarder kronor med dagens växelkurs.

Transaktionen innebär att det förstnämnda företaget gör sig av med totalt åtta fartyg byggda 2015 och fyra fartyg byggda 2022 och 2023. Detta sker genom utfärdande av bland annat 19,29 miljoner nya BW LPG-aktier till Avance Gas och 585 miljoner dollar i kontanter.

Avance Gas framhäver att man förväntar sig en vinst på 315 miljoner dollar. Avance Gas-sjef Øystein Kalleklev är tydlig med att pengarna från fartygsförsäljningen ska betalas ut som utdelning till aktieägarna.

Kalleklev visar på att rederiet har en praxis att betala ut allt man tjänar till ägarna, och ibland även mer. Han uppskattar att kassan, inklusive dagens och tidigare fartygsförsäljningar, samt intäkter från drift, borde uppgå till 435 miljoner dollar.

Företaget kommer också behöva behålla en del eget kapital kopplat till nybyggen man har, understryker han. Resten ska betalas ut till aktieägarna.

Det kan även komma transaktioner för den återstående flottan. Vi kommer att titta på strategiska alternativ för fartygen. Det kan inkludera försäljning, långsiktiga kontrakt eller möjliga fusioner, säger Kalleklev.

Avance Gas-aktien är upp 10 procent för dagen efter nyheten, medan BW LPG-aktien är upp 2,6 procent.

Analyserat på ett enkelt sätt: Avance Gas säljer sin flotta av fartyg till BW LPG för över 11 miljarder kronor. Detta innebär en vinst på 315 miljoner dollar. Pengarna från försäljningen kommer att betalas ut som utdelning till aktieägarna, vilket kan leda till ökade intäkter och utdelningar för investerare. Det är en viktig händelse för båda företagen och förväntas stärka BW LPGs position på marknaden. Aktierna för båda företagen har stigit efter nyheten, vilket visar på investerares positiva reaktion på affären.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version