Ida Wolden Bache, den ledande chefen för styrräntan, förklarar att informationen pekar åt olika håll. Hon varnar också för ett nytt kroneregim.

Norges Bank höll som väntat styrräntan oförändrad på 4,5 procent. Men formuleringarna om räntesiktena har ändrats i beslutet.

I juni sades det att styrräntan förmodligen skulle ligga kvar på 4,5 procent “under året, innan den successivt sänks”. Nu säger Norges Bank att räntan “troligen kommer att ligga kvar på dagens nivå en bra bit framöver”.

– Det fanns inga indikationer, betyder det att det blir nedskärningar senare eller tidigare?

– Den prognos vi hade i juni indikerade att styrräntan kunde ligga kvar på 4,5 procent under året, innan den successivt skulle sänkas. Sedan dess har vi fått information som pekar åt olika håll när det gäller räntesikterna, säger Ida Wolden Bache till E24.

Hon pekar på att inflationen har varit lägre än förväntat och att arbetslösheten har ökat något mer än förväntat, medan förväntningarna på styrräntorna har sjunkit.

– Å andra sidan har kronkursen försvagats och varit svagare än vi räknat med. Det kan i sin tur driva upp prisökningen framåt.

– Ser du det som mindre sannolikt nu att det kommer en räntesänkning under året?

– Vårt budskap är att räntan troligen kommer att ligga kvar på dagens nivå en bra bit framåt. Det finns ingen kvantifierad sannolikhet för olika utfall. Vi har påpekat att det finns osäkerheter, säger Bache.

Opptatt av kronen

Centralbankschefen säger att “kommittén har varit särskilt uppmärksam på utvecklingen av kronkursen och effekterna det kan ha på prisökningen”.

Nyligen har det diskuterats om politikerna kan göra något för att stärka den historiskt svaga norska kronan.

Bache är också bekymrad över vilka konsekvenser en sådan förändring kan få.

– Att byta till ett annat regime innebär en stor omställning av ramverket för hela den ekonomiska politiken och skulle också innebära en helt annan roll för finanspolitiken, säger hon.

– Om du måste välja, binda kronan mot euro eller dirty-peg?

– Vi förhåller oss till det mandat vi har och anser att det är bra, säger centralbankschefen.

Analyserat och förklarat

I denna artikel diskuterar vi Norges Banks beslut att behålla styrräntan på 4,5 procent och de förändrade formuleringarna om räntesikterna. Centralbankschefen Ida Wolden Bache betonar vikten av att övervaka kronkursen och dess påverkan på inflationen. Diskussionen om att binda kronan till euro eller behålla den nuvarande flytande valutakursen är också en central fråga. Genom att förstå dessa ekonomiska beslut och deras konsekvenser kan individer bättre förstå hur det kan påverka deras liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version