Gröna siffror på New York-börsen gav hopp om en mjuk landning för den amerikanska ekonomin. De ledande indexen på Wall Street stängde på följande nivåer vid kl 22:00:

– Nasdaq steg med 2,34 procent
– S&P 500 ökade med 1,61 procent
– Dow Jones steg med 1,39 procent

Efter oroligheterna förra måndagen har både S&P 500 och Nasdaq haft uppgång i sex raka handelsdagar. Onsdagen slutade med en svag uppgång på Wall Street.

Uppgången på onsdagen kom efter färska KPI-tal som visade att prisökningen i USA var 2,9 procent i juli, det lägsta på årsbasis sedan mars 2021 och lägre än analytikerna förväntade sig.

Före öppningen på torsdagen kom flera viktiga makrotal:

– Detaljhandeln i USA ökade med 1,0 procent i juli enligt handelsdepartementets siffror.
– En rapport från arbetsdepartementet visade att färre amerikaner än väntat ansökte om arbetslöshetsersättning.

Detaljhandelstalen för juli indikerar att oron för en hård landning för den amerikanska ekonomin minskar, enligt Bloomberg. Bank of America förväntar sig en mjuk landning enligt detaljhandelstalen.

Vidare sa Handelsbankens chefsekonom Marius Gonsholt Hov att det inte råder någon tvekan om att den amerikanska centralbanken kommer att sänka räntan i september. Frågan är om det blir en enkel eller dubbel räntesänkning nästa månad.

Marknaden prissätter nu en sannolikhet på cirka 75 procent för en enkel sänkning i september och cirka 25 procent chans för en dubbel sänkning, enligt CME Groups FedWatch.

Sammanfattningsvis visar detaljhandelstalen och antalet sökande till dagpenning att den amerikanska ekonomin inte är på väg mot en recession. Det ekonomiska momentumet har saktat ner, men en recession verkar inte vara nära förestående enligt Stephanie Roth, chefekonom på Wolfe Research.

Walmart rapporterade starka kvartalssiffror som överträffade analytikernas förväntningar. Försäljningen ökade, och prognoserna för 2024 justerades upp.

Teknikjättarna på Wall Street, även kända som “Magnificent 7”, hade en uppgång som drog Nasdaq-indexet uppåt under torsdagen. Endast Nvidia har inte ännu rapporterat kvartalssiffror. Resten av “Magnificent 7” har redan presenterat sina siffror i slutet av juli.

Sammanfattningsvis tyder de senaste ekonomiska indikatorerna på att den amerikanska ekonomin fortsätter att vara stark, trots vissa nedgångar. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och anpassa investeringsstrategin därefter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version