EU videreför planerna om strafftull på elbilar från Kina på upp till 36 procent. Men tullen skärs kraftigt för kinesisktillverkade Tesla-bilar.

Tesla Model 3 på fabriken i Shanghai. Foto: Aly Song / Reuters / NTB

Publicerad: För mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad för mindre än 20 minuter sedan

Planerna om strafftull är en del av en pågående utredning av Kinas påstådda statliga subventioner till kinesiska elbilstillverkare. Samtidigt har tullsatserna justerats något nedåt från den 4 juli, då EU för första gången införde strafftullar.

– Företaget BYD får en strafftull på 17 procent jämfört med 17,4 procent i juli.
– Volvo-ägaren Geely får 19,3 procent (19,9).
– Statliga SAIC får en extra tull på 36,3 procent (37,6).

Strafftullen för Tesla har däremot minskat med över 10 procentenheter från 20,8 procent i juli till 9 procent. Strafftullen läggs på den ordinarie tullavgiften på 10 procent. Ett slutgiltigt beslut om strafftullen kommer att fattas i oktober.

– Vi är öppna för förslag från Kina som kan lösa problemet, säger en talesperson för EU-kommissionen enligt nyhetsbyrån AFP.

Kommisionen meddelar samtidigt att de har övergett planerna om att strafftullen ska ha retroaktiv effekt. Det innebär att EU inte kommer att kräva in strafftullen som infördes i juli.

Analys:
EU fortsätter att pressa Kina genom att införa strafftullar på kinesiska elbilar, men samtidigt görs undantag för Tesla som får en betydande sänkning i tullavgifterna. Detta kan påverka både konsumenter och investerare på marknaden, där Tesla kan få en konkurrensfördel gentemot andra kinesiska elbilstillverkare. Det är viktigt att följa utvecklingen i handelspolitiken mellan EU och Kina för att förutse eventuella konsekvenser för ekonomin och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version