Efter mer än 30 år har Rolf Kristian Presthus, mannen som startade hela företaget, sålt Platekompaniet.

– Vi har varit i dialog med dem under en längre period. De har imponerat oss med omställningen från fysiska butiker till digital försäljning, säger Norli-chefen Johan Baklund till E24.

I juli gav Konkurransetilsynet tummen upp – Norli får lov att överta samtliga aktier i Platekompaniet.

Baklund anser att det kommer att ge positiva effekter för båda parter.

– Jag tror att detta är en bra match, med en del spännande synergier.

Platekompaniet grundades 1992 av Presthus med två partners. Under de senaste femton åren har han ägt och drivit företaget ensam.

På sin höjdpunkt hade Platekompaniet 27 butiker i Norge. Det var år 2014. Då hade omsättningen varit på en jämn nedåtgående kurva sedan toppen 2009, med intäkter på 657 miljoner norska kronor.

De följande åren var tuffa. Med fler och bättre streamingtjänster för både musik och film blev Platekompaniet mindre relevanta. Från att ha varit ett sunt och lönsamt företag, följdes sex år med förluster. Förlusterna uppgick till över 60 miljoner under perioden 2014 till 2019.

En efter en stängdes butikerna.

– Vi måste anpassa vårt koncept till något som är hållbart framöver. Då anser vi att att ta bort de fysiska butikerna är vägen att gå, sa Presthus till DN år 2019.

Han har inte svarat på E24s förfrågningar den senaste veckan. Baklund informerar att grundaren inte kommer att fortsätta med företaget efter försäljningen.

Det finns nu endast en Platekompaniet-butik kvar. Den ligger på Storgata i Oslo efter att ha flyttat från köpcentret Oslo City tidigare i år.

Samtidigt har företaget blivit lönsamt igen. De senaste fyra åren har alla gett överskott, även om på en betydligt lägre nivå än innan Spotify och Netflix.

Det mesta av försäljningen sker online, berättar Baklund. Där säljs LP-skivor, CD-skivor, TV-spel, DVD-skivor och Blu-ray.

– Tror du att det kommer att finnas intresse för dessa produkter även i framtiden?

– Vi ser att flera av kategorierna har en stabil och fin utveckling och kommer att vara intressanta på kort sikt. Det är lite samma sak som inom bokmarknaden. Ljud växer, läsplattor ligger stilla, medan boken fortfarande regerar.

Platekompaniet som varumärke och organisation kommer att fortsätta existera, enligt Norli-chefen.

– Det kommer att bli roligt att lära av varandra. Vi kommer att fortsätta att bli ännu starkare online, vilket för oss är en mindre del av verksamheten än fysisk försäljning. Medan det är tvärtom för Platekompaniet.

– Vad tycker du om fysiska Platekompaniet-butiker?

– Om vi ska ha fler fysiska butiker, måste det eventuellt bli en övervägning i framtiden. Det viktigaste är att vara bäst online, så där säkerställer vi fokus och utveckling främst.

Analys:

Grundaren av Platekompaniet har sålt företaget efter att ha kämpat med nedgång i försäljningen och förluster under flera år. Norli har tagit över och fokuserar nu på onlineförsäljning. Det finns nu endast en fysisk butik kvar, medan företaget har blivit lönsamt igen. Framtiden för försäljningen av LP-skivor, CD-skivor och DVD-skivor verkar lovande enligt Norli-chefen. Det är en intressant utveckling att följa för investerare och konsumenter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version