Petronors aktiekurs sjönk kraftigt efter att oljebolaget presenterade sin kvartalsrapport. VD:n avvisar att bolaget sparar för en eventuell böter.

Petronor-aktieägare kan behöva ha tålamod. Planen att dela ut utdelning eller liknande under året kan komma att skrotas enligt bolagets färska kvartalsrapport. Bakgrunden är en pågående korruptionshärva. Bolaget ska samarbeta fullt ut med myndigheterna i ärendet.

Pengarna från sådana utdelningar skulle komma från bolagets verksamhet i Kongo. Det finns för närvarande en risk att utbetalningar därifrån skulle påverka samarbetet om ärendet enligt bolaget. Aktiekursen var ned 9,88 procent till 9,12 kronor vid stängningen på Oslo Börs på fredag.

Topchef Jens Pace fick svara på flera frågor om ärendet under fredagens digitala kvartalspresentation. Ett av frågorna handlade om huruvida bolaget sparar för att betala eventuella böter. Det förnekade Petronors VD.

Petronor blev i maj misstänkt för grov korruption och marknadsmanipulation. När Økokrim inledde en utredning 2021 meddelade Petronor att ärendet enligt deras förståelse inte gällde bolaget som sådant. Även amerikanska myndigheter utreder ärendet.

Petronor har inte besvarat E24:s förfrågan om ärendet på fredag. Enligt Pace har bolaget agerat på eget initiativ och han avfärdade att Økokrim gav dem order att göra det.

Flera i bolagets ledning fick totalt över 1,2 miljoner kronor i bonusar förra året enligt årsrapporten. Beloppet baseras på dagens dollarkurs. Pace kommer inte att beklaga att belöna anställda som arbetar hårt för att leverera, säger han.

Pace avvisar också att bolaget kan komma att behöva lämna tillbaka tillgångarna i Kongo. Bolaget ska träffa myndigheterna i september vilket förväntas klargöra situationen kring korruptionshärvan. Då kommer bolaget att uppdatera marknaden på nytt enligt Petronor.

Efter att bolaget blev misstänkt i ärendet har de fått tillgång till ärendets dokument. Økokrim har bland annat genomsökt Petronors lokaler i Oslo som en del av utredningen.

Det är viktigt att följa utvecklingen i detta ärende och vara medveten om hur det kan påverka ens investeringar och ekonomi. Att vara medveten om potentiella risker och att vara beredd på förändringar i aktiekursen är avgörande för att skydda sina tillgångar. Det kan vara klokt att rådfråga en finansiell rådgivare för att få ytterligare insikt och planera för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version