AF Gruppen: Nedgang i lønnsomhet på offshoreprosjekt

AF Gruppen rapporterade svaga resultat i andra kvartalet med låg lönsamhet och förlust på ett nederländskt offshoreprojekt. Intäkterna sjönk till 7,65 miljarder kronor, medan resultatet före skatt minskade till 21 miljoner kronor. Offshore-verksamheten påverkade resultatet med en nedjustering på 240 miljoner kronor. Höga räntor och geopolitisk oro skapar osäkerhet i bygg- och anläggningsbranschen.

Analyser visar att byggsektorn har upplevt hög osäkerhet de senaste åren på grund av marknadskrafter som påverkar aktiviteten och sysselsättningen. AF Gruppen pekar på att verksamheten i Norge och Sverige påverkas av geopolitisk oro och höga räntor. Bolaget förutspår en möjlig uppgång år 2025.

AF Gruppen driver anläggningsarbeten inom vägar, järnvägar, broar, hamnar, flygplatser, samt entreprenadtjänster för bostäder, offentliga byggnader, rivning, och miljösanering. Höga räntor påverkar investeringsaktiviteten och omställning och innovation blir viktigt i framtiden för bygg- och anläggningsbranschen.

AF Gruppen ser positivt på framtiden med olika marknader som bygg och fastigheter, energi och miljö, samt offshore-verksamhet. Kontrakt värt över en halv miljard kronor har redan säkrats för ett stort havvindsprojekt i Nordsjön. AF Gruppen har starka ägare som Fjeld-familjen och Obos.

Sammanfattningsvis visar AF Gruppens senaste kvartalsrapport en nedgång i lönsamheten på grund av problem inom offshore-verksamheten. Osäkerhet inom byggsektorn fortsätter att påverka bolaget och investerare bör vara medvetna om dessa risker för framtida investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version