Marknaden fruktar räntesänkningar av fel skäl, samtidigt kan det minska intäkterna för de största företagen, enligt chefstrategen Christian Lie.

I dagens läge är marknaden övertygad om att nästa räntesänkning från USA: s centralbank (Fed) är runt hörnet. Alla undrar nu hur stor sänkningen blir. Aktiemarknaden reagerar ofta positivt på signaler om räntesänkningar. Trots detta menar Christian Lie att sänkningar kan innebära fara.

– Om Fed sänker styrräntan eftersom inflationen uppfattas vara under kontroll, kan detta ge en helt annan marknadsreaktion än om Fed sänker för att de är oroliga över arbetsmarknadens utveckling.

Den viktiga arbetsmarknadsrapporten nonfarm payrolls visade att arbetslösheten i juli ökade till 4,3 procent, medan förväntningarna var att den skulle ligga på 4,1 procent. Samtidigt sjönk löneökningen mer än förväntat till 3,6 procent. Trenden de senaste månaderna är att arbetslösheten ökar något och att löneökningen dämpas.

Nu fruktar strategen att ytterligare besvikelser kan skaka om marknaden.

– Då kommer räntesänkningar att få en lite annan betydelse för investerare och aktiemarknaden. Det kan bli en situation där investerarna verkligen börjar tänka att nu kommer den recession som alla har väntat på, säger han.

Samtidigt som arbetsmarknadstalen har varit en besvikelse, går prisökningen mot målet. PCE-inflationen landade på 2,5 procent i juli, medan kärn-PCE, som exkluderar energi- och livsmedelspriser, hamnade på 2,6 procent.

För de största företagen med stora kontantreserver är det inte nödvändigtvis enbart positivt med räntesänkningar, enligt Lie.

– På kort sikt kommer räntesänkningar också att minska företagens ränteintäkter och därmed deras intjäning, säger han.

Lie förklarar att de största företagen har enorma kontantreserver från covid-perioden och återöppningen.

Andelen kontanter och likvida medel ökade till 5,9 procent av de totala tillgångarna bland företag på S&P 500 under första kvartalet 2024, från 4,6 procent av totala tillgångar under fjärde kvartalet 2019.

– Stimulanscheckarna till hushållen gav så småningom en ökning i efterfrågan på varor och tjänster, vilket i sin tur gav företagen ett överskott av kontanter, säger han.

Ändå kan räntesänkningar vara goda nyheter för mindre och cykliska företag som vanligtvis har mindre kontanter, enligt Lie.

Analys:
Denna artikel handlar om marknadens oroa kring kommande räntesänkningar och hur det kan påverka stora företags intäkter. Chefstrategen Christian Lie varnar för att sänkningar kan signalera fara om de beror på andra faktorer än inflationskontroll. Arbetsmarknadsrapporter visar ökad arbetslöshet och minskad löneökning, vilket kan skaka marknaden. Stora företag med kontantreserver kan på kort sikt påverkas negativt av räntesänkningar, medan mindre företag kan dra nytta av det. Det är viktigt att förstå dessa dynamiker för att kunna fatta informerade beslut kring investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version