Oda: Från 7,5 miljarder till nästan noll – vad det innebär för investerare och anställda

Oda, en online matleverantör, har nyligen säkrat 750 miljoner svenska kronor i ny kapital för att överleva. Detta har lett till en extremt låg värdering av aktierna, vilket innebär att anställda som har investerat i företaget riskerar att förlora sina pengar.

Före sommaren var Oda i en kritisk situation och behövde snabbt pengar för att överleva. Trots att företaget ursprungligen ville samla in 1 miljard svenska kronor, hamnade de på drygt 750 miljoner. Pris per aktie sattes extremt lågt för att locka investerare, vilket påverkar de anställda som tidigare investerat i företaget.

Efter den senaste finansieringsrundan värderas Oda nu till 750 miljoner svenska kronor, jämfört med 7,5 miljarder för tre år sedan. Företagets VD ser positivt på att de säkrat finansiering, men med en bitter eftersmak på grund av den låga värderingen.

Oda fick friska pengar från Verdane, Kinnevik och Summa Capital, samt nya och befintliga aktieägare. Tegningskursen i finansieringsrundan var endast 0,01 svenska kronor.

VD:n för Kinnevik kallade Mathem och Oda för en enorm besvikelse, och Oda kämpade tidigare med att få stöd från investerare för att genomföra finansieringsrundan.

Trots svagheter på kapitalmarknaden och låg lönsamhet tror VD:n att företaget kommer att överleva och bygga en framgångsrik framtid. Det kan dock krävas ytterligare extern finansiering framöver.

Sammanfattningsvis har Oda genomgått en dramatisk förändring i värdering och finansiering, vilket kan påverka både investerare och anställda. Det är viktigt att följa utvecklingen noga för att fatta informerade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version