Investeringsgurun Arne Fredly överväger att få in en egen man i styrelsen för Kongsberg Automotive efter en storaffär.

Arne Fredly bidrar till en aktieuppgång för bildelstillverkaren Kongsberg Automotive på torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publicerad: För mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad nu precis

Teleios Capital avyttrar sitt innehav i bildelstillverkaren Kongsberg Automotive.
Fonden har sålt sina 194 miljoner aktier, vilket motsvarar 20,4 procent av företaget.
Enligt Infront har aktieinnehavet bytt ägare till 1,15 kronor per aktie, vilket betyder att Teleios sålde för 223 miljoner kronor.
I ett börsmeddelande står det att investeraren Arne Fredly på torsdagen har handlat 142,35 miljoner aktier i samma företag, och han har alltså köpt för knappt 164 miljoner kronor.

Ventet shippingopptur: – Bør forbli tålmodig

– Betydande förbättringsmöjligheter
– Jag har tagit en position tillsammans med aktieägargruppen. Jag har granskat företaget och ser att det finns betydande förbättringsmöjligheter när det gäller lönsamheten, säger Arne Fredly till E24.
– Jag har vissa framtida planer, troligtvis att få in en man i styrelsen, men jag måste återkomma med mer planer efter att ha pratat med aktieägargruppen, fortsätter han.
På frågan om vilka konkreta möjligheter han ser, säger Fredly att han också måste återkomma till detta senare.
Miljardären har tidigare varit aktieägare i företaget, men sålde sig ur 2020. Han är inte nöjd med situationen som den har varit.
– Tidigare ägare har inte lyckats göra de rätta sakerna tillsammans med ledningen och har varit en bromskloss för aktien, anser han.
Fredly är känd för att agera aktivt på Oslo Börs-aktier, men betonar att det inte nödvändigtvis är planen nu.
– Det är ett långsiktigt projekt, så länge man hittar en bra plan med aktieägargruppen.

– Tidig julklapp
Aktieägaren Arild Christoffersen har tidigare uttalat sig kritiskt till Teleios som huvudägare. Den senare har avfärdat kritiken.
Nu jublar Christoffersen.
– Med Fredlys inträde kan vi se fram emot en mer stabil och positiv utveckling för företaget, med fokus på att skapa värden för alla aktieägare, säger Christoffersen i ett uttalande.
Fredly kommer att bidra med resurser och kunskap för att stödja företagets strategiska mål, vilket kommer att gynna alla aktieägare och anställda, anser Christoffersen.
– Arne ser helheten i företaget och förstår vikten av att bevara alla delar av värdekedjan. Detta blir ett inspirerande och bra samarbete som jag är mycket glad över har kommit på plats. Efter 4,5 år i företaget kom denna nyhet som en tidig julklapp, säger Christoffersen.

– Börshopp
Efter köpet äger Fredly lika många aktier som han har köpt idag, vilket motsvarar 14,96 procent av företaget.
Kongsberg Automotive får en uppgång på Oslo Börs efter nyheterna, med aktiekursen upp nära 12 procent på torsdag förmiddag.
Detta sker efter en kraftig kursnedgång det senaste året. En del av nedgången kom efter rapporten för årets andra kvartal, där företaget sänkte förväntningarna på årets resultat.

Analys:
Arne Fredly har gjort stora investeringar i Kongsberg Automotive och överväger att få in en egen representant i företagets styrelse. Detta har lett till en positiv respons från aktieägare och en ökning i aktiekursen. Genom att fokusera på förbättringar inom företaget och skapa värde för aktieägare och anställda, visar Fredly på långsiktiga strategier för tillväxt. Detta kan vara en möjlighet för investerare att följa med på en potentiell uppgång i företagets framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version