Sindre Finnes säljer alla sina aktier innan 2025 års valår

Sindre Finnes har lovat att sälja alla sina aktier innan 2025 års valår. Nu har han fyra månader på sig att sälja aktier till ett värde av 2,2 miljoner kronor.

Sindre Finnes, som är gift med Høyre-ledaren och tidigare statsministern Erna Solberg, har för första gången sedan nyår sålt sig helt ur en av sina aktier.

I början av året ägde Finnes åtta börsnoterade aktier: Argeo, ABL Group, Vistin Pharma, Edda Wind, Next Biometrics, Nordic Mining, Wallenius Wilhelmsen och Western Bulk Chartering.

Han har nu sålt sig helt ur ABL Group, enligt bolagets aktiebok.

E24 avslöjade förra året att Sindre Finnes bedrev omfattande aktiehandel samtidigt som hans fru var statsminister. Det ledde till att Solberg var jävig i flera ärenden hon behandlade under sin tid som ledare för landet.

Finnes lovade förra året att sälja alla sina börsnoterade enskilda aktier före den 31 december 2024:

“Framöver kommer jag gradvis att sälja alla mina börsnoterade enskilda aktier, och senast den 31 december 2024, i god tid före nästa riksdagsval, kommer jag inte att äga några börsnoterade enskilda aktier eller finansiella instrument”, sa han.

Det innebär att han har fyra månader på sig att sälja sig ur de sju andra företagen.

Finnes skriver i ett e-postmeddelande till E24 att åtagandet att sälja alla aktier före slutet av 2024 fortfarande gäller, och det är precis vad han gör nu.

Han kommer inte att ge kontinuerliga uppdateringar om sin privat ekonomi. Vid den tidpunkten då alla börsnoterade aktier är sålda kommer han att informera pressen om det, skriver Finnes.

Fortfarande 2,2 miljoner i aktiemarknaden

ABL Group är den första av de åtta aktierna han ägde i början av året som Finnes har sålt sig helt ur.

Han har också minskat sin ägande i Argeo, Edda Wind, Next Biometrics och Wallenius Wilhelmsen.

I början av året ägde Finnes aktier för cirka 2,4 miljoner kronor. Trots försäljningen har han fortfarande 2,2 miljoner kronor i enskilda aktier.

En stor del av detta beror på kursutvecklingen i en av hans största positioner: Nordic Mining har ökat med 42 procent hittills i år. Finnes äger 45 000 aktier i gruvbolaget, vilket motsvarar 1 miljon kronor med dagens kurs.

Nedsalg efter aktiedopp

E24 har följt aktieägarlistorna i ABL Group och sett att Finnes under de senaste två veckorna har sålt av aktier i bolaget och nu sålt 10 000 aktier i bolaget.

ABL Group är ett konsultföretag som levererar tjänster till offshore- och oljeindustrin.

Aktien föll kraftigt när bolaget presenterade resultaten för andra kvartalet för två veckor sedan. Aktien har fallit med 16 procent sedan rapporten presenterades.

Aktieskandal

Sindre Finnes erkände förra året att han handlade aktier i stor skala samtidigt som Erna Solberg var statsminister. Över 3 000 aktieaffärer gjordes under åtta år.

E24 hade under flera veckor rapporterat om att Finnes hade handlat aktier ett antal gånger medan Solberg var statsminister.

Aktieaffärerna ledde till att Solberg var jävig i flera ärenden som hon och hennes regering behandlade under de åtta åren hon var statsminister.

Ärendet ledde till en omfattande kontroll av Solberg-regeringen. Det slutade med att Solberg fick “kraftig kritik” – den starkaste reaktionen Stortingets kontroll- och konstitutionsutskott kan ge.

E24 visade också att Sindre Finnes handlade aktier samtidigt som Solberg hade insiderinformation om ett av bolagen.

Solberg har fortsatt att vara ledare för Høyre efter skandalen och är partiets statsministerkandidat inför riksdagsvalet 2025.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version