De amerikanska indexerna sjunker efter viktiga jobbsiffror. Nasdaq faller markant.

I RÖTT: Amerikanska börser faller på fredag. Foto: ANGELA WEISS / AFP

Publicerad: För mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad just nu

Del på Facebook Del med e-post

Saken uppdateras under handelsdagen …

De tre ledande aktieindexen i USA öppnade upp på fredag medan investerarna smälte nya jobbsiffror, men vände snabbt nedåt.

Och fallet har ökat, särskilt på teknologitunga Nasdaq. Så här går det med indexen strax före klockan 17:

Nasdaq faller med 2,13 procent
S&P 500 är ned 1,37 procent
Dow Jones faller med 0,70 procent

– Nervöst

– Marknaden är lite nervös, säger chefsstrateg Erik Bruce på Nordea Markets till E24.

Han säger att han förväntade sig att det skulle bli “lite tuffare” på börsen efter jobbrapporten. Han pekar på svagare tillväxt i sysselsättningen än väntat och nedjusteringar av tillväxten i tidigare månader.

– Jag tror nog att man hoppades på en tydlig bekräftelse på att rädslan för recession var överdriven. Det finns inget som tyder på recession i rapporten, men rapporten var heller inte stark, säger han.

Tall över utvecklingen på arbetsmarknaden i den amerikanska ekonomin tillkännagavs innan börserna öppnade.

De visar att sysselsättningen ökade något mindre än väntat, medan arbetslösheten föll i linje med ekonomernas förväntningar.

Det skapades 142 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i augusti.

På förhand förväntades en ökning till 165 000 nya jobb i augusti, ned från 114 000 månaden innan enligt Bloombergs undersökning bland ekonomer.

Förutom jobbtillväxten visar rapporten också hur arbetslösheten utvecklas. Den sjönk till 4,2 procent, som förväntat.

Spänning om räntan

Tallsläppet följs noga på marknaden eftersom det påverkar den amerikanska centralbankens räntebeslut.

– Vi tror inte att detta nödvändigtvis betyder dubbla räntesänkningar nu i september. Då borde avvikelsen från konsensus ha varit ännu större. Det verkar som om det kan gå mot en enda sänkning, säger Karine Alsvik, makroekonom på Handelsbanken.

Centralbanken har signalerat att det är dags för räntesänkningar efter att räntorna har höjts kraftigt de senaste åren för att bekämpa galopperande prisökningar.

Bland ekonomerna och på marknaden förväntas den första räntesänkningen komma i september. Spänningen har handlat om centralbanken kan komma med en räntesänkning på 0,5 procentenheter, dubbelt så mycket som en “normal” sänkning.

Osäkerheten återspeglas i priserna på räntemarknaden. Ett ränteverktyg från CME Group, som baseras på marknadsräntor, beräknar en sannolikhet på 47 procent för en “dubbel sänkning” i september.

Analys:

I denna artikel diskuteras nedgången på de amerikanska börserna efter släppet av viktiga jobbsiffror. Investerares oro över svagare tillväxt i sysselsättningen än förväntat och spekulation kring centralbankens framtida räntebeslut påverkar marknadens rörelser. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om dessa händelser eftersom de kan påverka deras portföljer och ekonomiska beslut. Genom att följa nyheter och analyser som denna kan man bättre förstå marknadens trender och fatta informerade beslut för sin ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version