Endúr Maritime tilldelas kontrakt värd upp till 100 miljoner för underhåll av Kongeskipet Norge

Endúr Maritime på Laksevåg, ett dotterbolag till Endúr som är noterat på börsen, har fått en kontrakt för underhåll och modifieringar av det kungliga fartyget Norge. Det meddelades i en pressrelease på fredagen.

Kontraktet har ett uppskattat värde på mellan 80 och 100 miljoner kronor. Kontraktet börjar i september 2024 och sträcker sig över fyra år.

Företaget kommer bland annat att utföra allmänt underhåll, ytbehandling, rengöring samt underhåll av träarbete och motor- och kontrollsystem.

– Vi är mycket nöjda med att ha tilldelats detta kontrakt, som vi anser har stor strategisk betydelse för Endúr Maritime, säger VD Leiv Helge Klævold från Endúr Martime i en kommentar.

Enligt kungahuset är Kongeskipet Norge ett av två kvarvarande kungaskepp i världen, efter att det brittiska kungaskeppet Britannia togs ur drift 1997. Det andra är det danska kungaskeppet Dannebrog.

Det var det norska folket som 1947 gav fartyget som gåva till kung Haakon VII. Fartyget ägs av kungen men drivs av marinen.

Fakta om Kongeskipet:
– Längd: 80,2 meter
– Bredd: 11,6 meter
– Djup: 4,7 meter
– Bruttotonn: 1628 ton
– Maxhastighet: 16 knop
– Marschfart: 14 knop
– Räckvidd: 6500 nautiska mil

Några av Kongeskipets milstolpar inkluderar kung Olav Vs signaturfärd 1958, kung Harald och drottning Sonjas signaturfärd i södra Norge 1991 och firandet av kungaparets 25-årsjubileum som kung och drottning 2016.

Analys:
Endúr Maritime har säkrat en betydelsefull kontrakt för underhåll av det historiska Kongeskipet Norge. Detta kontrakt kommer inte bara att påverka företagets verksamhet positivt utan också bekräfta dess strategiska betydelse. För investerare kan detta vara en indikator på företagets tillväxt och stabilitet på marknaden. Det visar också på betydelsen av att förstå och följa utvecklingen inom olika branscher för att fatta informerade beslut om investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version