Archer stiger över 8 procent efter kontrakt

Huvudindexet (OSEBX) steg på onsdagen med 0,15 procent. Så här avslutades dagen för några av de mest omsatta aktierna på Oslo Börs:
– Equinor steg med 0,13 procent.
– DNB sjönk med 1,16 procent.
– Aker BP steg med 0,45 procent.
– Norsk Hydro steg med 3,57 procent.
– Rederiet Frontline steg med 1,05 procent.

Nils Kristian Knudsen, ränte- och valutastrateg på Handelsbanken, sa innan öppningen att han förväntade sig “en försiktig start” efter tisdagens markanta fall i oljepriset.

Oljepriset steg lite på onsdagen och höll sig strax över 70 dollar fatet under större delen av handelsdagen, innan det sjönk igen mot eftermiddagen. När Oslo Börs stängde låg priset på ett fat nordsjöolja (brent spot) på 69,84 dollar per fat.

Knudsen förklarade att dollarns styrkta värde påverkade oljeprisfallet. Han menar att det finns en “genuin osäkerhet kring den generella ekonomiska tillväxten”. Han nämner att det finns få ljuspunkter och att den amerikanska ekonomin ser ut att moderera sig något framöver. Samtidigt ser han en liten uppgång i den europeiska ekonomin, vilket kan bidra till att dämpa den något svagare utvecklingen i USA.

Han tillade att aktiemarknaden är mer avvaktande eftersom centralbanker börjar sänka räntorna för att stödja tillväxten och förhindra att arbetslösheten ökar för snabbt.

En rad börsnyheter kom innan öppningen på onsdagen:
– Entreprenörsföretaget NRC Group har samlat in 200 miljoner kronor och aktien steg med 0,58 procent.
– Brønntjenesteselskapet Archer, där John Fredriksen är den näst största aktieägaren, har fått en kontrakt värt 850 miljoner kronor med Okea. Aktien steg med 8,03 procent.
– Vattenreningsföretaget M Vest Water gick back på driftresultatet (ebitda) under det andra kvartalet. Aktien sjönk med 3,57 procent.
– Vow meddelade att VD Henrik Badin har sålt ytterligare aktier i företaget. Största aktieägaren har även tvångsförsäljt större delen av sin position. Aktien sjönk med 1,35 procent.
– Förnybarteknologiföretaget Soiltech noterades på Oslo Börs vid öppningen.

Analys:
Oljeprisets påverkan på aktiemarknaden och den globala ekonomin är tydlig. Den osäkerhet som råder kan leda till försiktighet på aktiemarknaden. Det är viktigt att följa utvecklingen i oljepriset och centralbankernas agerande för att förstå hur detta kan påverka ens ekonomiska situation och investeringar. Att hålla sig informerad om nyheter och trender på finansmarknaden kan hjälpa en att fatta kloka beslut när det gäller ens egna finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version