Olav Thon Gruppen: Stigande priser och räntehöjningar påverkar inte köpintresset

Olav Thon Gruppen, med sina 61 köpcentrum i Norge och 10 i Sverige, fortsätter att vara landets största ägare av köpcentrum. Trots ökade räntekostnader och stigande priser, visar färska siffror att hushållens plånböcker inte påverkar köpcentrens popularitet.

Under årets sex första månader hade Olav Thon Gruppen en sammanlagd butiksförsäljning på 37,2 miljarder kronor, en ökning med 5 procent i Norge och 8 procent i Sverige jämfört med föregående år. Koncernchef Arne B. Sperre kommenterar att köpcentren fortsätter att vara attraktiva och populära mötesplatser för handel och upplevelser.

Olav Thon Gruppen, som ägs av Olav Thon Stiftelsen, är även en betydande aktör inom hotellnäringen och bostadsutveckling. Resultatet före skatt för första halvåret var 1,3 miljarder kronor, jämfört med 94 miljoner kronor föregående år. Koncernen har även reducerat sina fastighetsvärden med 868 miljoner kronor, men ökat värdet på portföljen med fast ränta med 486 miljoner kronor.

Vid halvårsskiftet hade koncernen en marknadsvärde på 116 miljarder kronor och en total lånebelastning på 35 miljarder kronor. Med en genomsnittsränta på 4,97 procent och en belåningsgrad på 29 procent, har Olav Thon Gruppen en stabil grund för fortsatt lönsam tillväxt.

Samtidigt har Thon Hotels haft en positiv utveckling med ökade rompriser och beleggningsgrad. Koncernen har även flera stora bostadsprojekt på gång och investerade cirka 2,6 miljarder kronor under första halvåret. Marknaden för näringseiendom visar också en positiv trend med ökad efterfrågan.

Analyserat på ett enklare sätt, trots ekonomiska utmaningar och marknadsförändringar, fortsätter Olav Thon Gruppen att visa stark tillväxt och stabilitet i sin verksamhet, vilket kan påverka hushållens ekonomi och livsstil på sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version