Mulla Krekars advokat Brynjar Meling kämpar för att få sin klient hem till Norge. Nu har han klagat in Italien, där Krekar sitter fängslad, till FN.

Brynjar Meling (t.v.) arbetar för att få mulla Krekar tillbaka till Norge. Här är de två under en rättegång 2019 i samband med Italiens begäran om utlämning. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi arbetar med att få Krekar hem till Norge. Han har fortfarande sin familj här. Familjen fungerar bra, norska medborgare i bra jobb med samhällsansvar. Så det finns ingen anledning till att han inte ska komma tillbaka hit, säger advokat Brynjar Meling till TV 2.

För fyra år sedan blev Krekar utlämnad till Italien, efter att han dömts till tolv och ett halvt års fängelse där för terrormedverkan. Rättegången hölls in absentia, det vill säga utan att mulla Krekar själv var närvarande under rättegången.

Meling har nu skickat in en klagomål till FN där han ber om hjälp att få Krekar frisläppt. Han anser att mullans rättigheter kränktes i rättsprocessen.

– I klagomålet begär man att FN:s arbetsgrupp ska ge ett utlåtande om Krekars arrestering och fängslande, säger Meling.

Han säger att Italien inte är skyldigt att följa ett utlåtande från FN, men att de flesta länder ändå anpassar sig efter sådana utlåtanden.

– Vi hoppas att detta ska få de italienska myndigheterna att vakna och se över domen, och se om det finns skäl att frige mulla Krekar, säger Meling.

Advokaten fruktar att Italien kommer att skicka Krekar till Irak, där han tidigare varit gerillaledare, och att klienten kommer att få en dödsdom där.

Analyserat och förklarat: Artikeln handlar om advokaten Brynjar Meling som arbetar för att få mulla Krekar återvända till Norge från fängelset i Italien. Meling har klagat in Italien till FN för att försöka få Krekar frisläppt, eftersom han anser att mullans rättigheter kränktes under rättegången. Meling hoppas att FN:s arbetsgrupp kan ge ett utlåtande som kan påverka Italiens beslut att frige Krekar. Det finns en oro för att Krekar kan skickas till Irak och dömas till döden om han inte friges. Detta kan leda till en uppmärksamhet kring mänskliga rättigheter och rättssäkerhet i fallet Krekar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version