Trump-aktien hoppar upp efter en tuff vecka. S&P 500 stiger för femte dagen i rad.

Pilarna har pekat uppåt från början på New York Stock Exchange på veckans sista handelsdag. Så här ser det ut runt klockan 20:30:

– Tekniktunga Nasdaq stiger med 0,55 procent.
– Den breda S&P 500-indexet ökar med 0,45 procent.
– Dow Jones är upp med 0,64 procent.

S&P 500-indexet avslutade torsdagen med sin fjärde handelsdag med uppgång.

Det har varit bättre stämning på de amerikanska aktiemarknaderna de senaste dagarna. Den första veckan i september var den sämsta för S&P 500-indexet sedan mars 2023.

Trump Media & Technology-aktien har haft en tuff vecka. Aktien föll efter presidentdebatten i Pennsylvania natten till onsdag, där de två presidentkandidaterna möttes.

Aktien gick kraftigt upp i dagarna före debatten, men rasade sedan neråt.

Priset på aktien har stigit under perioder då Trump har legat bra till i opinionsundersökningarna. Efter att Trump blev skjuten den 13 juli, sköt aktien uppåt. Och norska småsparare var redo att handla med svängningarna.

Trump äger 57,3 procent av aktierna i företaget, enligt dokument som lämnats in till den amerikanska finansinspektionen, återgiven av Bloomberg.

När företaget gick till börsen, var det med en överenskommelse om att Trump inte får sälja sina aktier förrän det har gått sex månader. Denna period löper ut nästa torsdag.

– Jag har absolut ingen avsikt att sälja, sa presidentkandidaten på en presskonferens på fredag kväll, rapporterar CNBC.

Aktien sköt snabbt upp med 27 procent, innan den sjönk något igen. Klockan 21 norsk tid är den upp med 15 procent för dagen.

Nästa vecka, 17-18 september, är det räntemöte i den amerikanska centralbanken (Fed).

De senaste dagarna har det kommit flera ekonomiska nyckeltal som stödjer en räntesänkning nästa vecka.

Många investerare på Wall Street ser nu fram emot en sänkning på 0,5 procentenheter nästa vecka. Eric Johnston på Cantor Fitzgerald säger till Bloomberg att små företag skulle få en betydande uppgång om det blir en sänkning på 0,5 procentenheter nästa vecka, men att det fortfarande skulle bli en uppgång om det bara sänks med 0,25 procentenheter. Han påpekar också att Russell 2000-indexet, som består av flera mindre företag, steg med över två procent på fredagen.

Chansen för en dubbelsänkning har ökat kraftigt det senaste dygnet, enligt CME Fed Watch. Analytiker pekar bland annat på en artikel i Wall Street Journal som orsaken till att chansen har ökat.

Över 30 000 Boeing-anställda går ut i strejk efter att medlemmar av företagets största fackförening har sagt nej till ett erbjudande om kollektivavtal. Strejken omfattar cirka 30 000 arbetare som producerar Boeings 737 Max och andra flygplan i Seattle- och Portland-området.

Den fortsätter att gå ned för Moderna på Wall Street torsdagen och avslutade med en nedgång på 12,36 procent. Nedgången kom efter att företaget meddelade att de planerar att minska forsknings- och utvecklingskostnaderna med 1,1 miljarder dollar fram till 2027.

Sammanfattningsvis har aktiemarknaderna haft en positiv vecka med stigande index och förväntningar på en kommande räntesänkning av den amerikanska centralbanken. Investerare och småsparare bör vara medvetna om dessa händelser och deras potentiella påverkan på deras liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version